22. 10. 2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 96, 1.3-5.7-10a.10c
Pjevajte Gospodinu pjesmu novu!
Pjevaj Gospodinu, sva zemljo!
Kazujte poganima njegovu slavu,
svim narodima čudesa njegova!

Velik je Gospodin, hvale predostojan,
strašniji od svih bogova!
Ništavni su svi bozi narodâ,
a Gospodin stvori nebesa!

Dajte Gospodinu, narodna plemena,
dajte Gospodinu slavu i silu!
Dajte Gospodinu slavu imena njegova!
Prinesite žrtvu i uđite u dvorove njegove!

Poklonite se Gospodinu u sjaju svetosti njegove!
Strepi pred njim, sva zemljo!
Nek se govori među poganima:
»Gospodin kraljuje, narodima pravedno upravlja.«

Evanđelje: Mt 22, 15-21
U ono vrijeme: Odoše farizeji i održaše vijeće kako da Isusa uhvate u riječi. Pošalju k njemu svoje učenike s herodovcima da ga upitaju: »Učitelju! Znamo da si istinit te po istini putu Božjem učiš i ne mariš tko je tko jer nisi pristran. Reci nam, dakle, što ti se čini: je li dopušteno dati porez caru ili nije?«
Znajući njihovu opakost, reče Isus: »Zašto me iskušavate, licemjeri? Pokažite mi porezni novac!« Pružiše mu denar. On ih upita: »Čija je ovo slika i natpis?« Odgovore: »Carev.« Kaže im: »Podajte dakle caru carevo, a Bogu Božje.«

MEDITACIJA
Nakon što su mu pokazali kovanicu Isus uzvraća pitanje: što vi kažete čija je ovo slika? Naime, nije potrebno da Bog za svaku sitnicu govori ovo je prikladno, a ovo nije, svima nam je dano da znamo kategorizirati stvarnost, da znamo razlikovati dobro od zla, pitanje je samo hoćemo li sačuvati slobodu djece Božje ili smo se kao farizeji odlučili dati orobiti. Isus nam neće odgovoriti na to pitanje, mi moramo odlučiti kojem gospodaru želimo služiti.
No ono što odlučimo neće se moći sakriti, kao što je jasna careva slika na kovanici. Upravo poput slike na kovanici, naša djela i riječi svjedoče kome pripadamo, jesmo li Božji sluge ili robovi prolaznosti, i to se ne da sakriti. A Isus, On ni ne želi carev teret, na putu vječnosti on nije potreban, podajte caru carevo (Mt 22, 21).
Ono što Bog želi svome ljubljenom stvorenju jest slobodno srce, ukorijenjeno u Njegovoj ljubavi. Čovjeka što korača ovim svijetom, slobodna od prolaznosti, ponosna na svoje porijeklo, svjesna svoje zadaće, odgovorna za život i usmjerena ka vječnosti.
(izvor: http://dominikanke.org)

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU.

Preporučeno