28.1.2017.

by Duhos

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

Otp. pj.: Lk 1, 69-75
Podiže nam snagu spasenja
u domu Davida, sluge svojega,
kao što obeća na usta
svetih proroka svojih dovijeka:

spasiti nas od neprijatelja naših
i od ruke sviju koji nas mrze;
iskazati dobrotu ocima našim,
i sjetiti se svetoga Saveza svojega,

zakletve kojom se zakle Abrahamu, ocu našemu:
da će nam dati
te mu, izbavljeni iz ruku neprijatelja,
služimo bez straha
u svetosti i pravednosti pred njim
u sve dane svoje.

EVANĐELJE; Mk 4,35-41
Uvečer istoga dana kaže im: “Prijeđimo prijeko!” Oni otpuste mnoštvo i povezu Isusa kako već bijaše u lađi. A pratile su ga i druge lađe. Najednom nasta žestoka oluja, na lađu navale valovi te su je već gotovo napunili. A on na krmi spavaše na uzglavku. Probude ga i kažu mu: “Učitelju! Zar ne mariš što ginemo?” On se probudi, zaprijeti vjetru i reče moru: “Utihni! Umukni!” I smiri se vjetar i nasta velika utiha. Tada im reče: “Što ste bojažljivi? Kako nemate vjere?” «Oni se silno prestrašiše pa se zapitkivahu: »Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju?«

MEDITACIJA
Malovjerni. Naša vjera. Treba li ona tek kad ti smrtnu svijeću guraju u ruke? Kad vlastitu smrt ugledaš sasvim blizu, pred očima? Ili kad se iznenada nađeš posve sam – kad nikoga ne bude uza te, kad ti ni od koga ne bude pomoći, kad se nitko više ne bude zauzimao za te?
Treba li vjera tek u časovima razočaranja, boli, pada, sumnje?? – Takvi će trenuci sigurno doći, nećeš im izmaći, nećeš se od njih spasiti, jer si čovjek, a trpljenje i smrt su temeljne životne sastavnice.
Zar ćeš tek tada posegnuti za vjerom? A ako se pokaže da nemaš za to snage? – Hoćeš li je imati ili nećeš odlučuje sadašnji svakdašnji život, tvoja sadašnja svakdašnja vjera.
(M. Malinski; Riječ za svaki tjedan; Đakovo, 1984.)

ZAMOLBE
Isuse, kao što si smirio vjetar i more, molim te, smiri moje strahove i bojazni da te mogu slaviti i daj mi snage za moj svakidašnji život…

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno

Leave a Comment