28.12.2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 124, 2-5.7b-8
Da nije Gospodin za nas bio:
kad se ljudi digoše proti nama,
žive bi nas progutali.

Kad je uskipio bijes njihov na nas,
voda bi nas prekrila;
bujica bi nas odnijela,
vode pobjesnjele sve nas potopile.

Raskinula se zamka,
a mi umakosmo!
Pomoć je naša u imenu Gospodina
koji stvori nebo i zemlju.

EVANĐELJE; Mt 2, 13-18
A pošto oni otiđoše, gle, anđeo se Gospodnji u snu javi Josipu: “Ustani, reče, uzmi dijete i majku njegovu te bježi u Egipat i ostani ondje dok ti ne reknem jer će Herod tražiti dijete da ga pogubi. On ustane, uzme noću dijete i majku njegovu te krene u Egipat. I osta ondje do Herodova skončanja- da se ispuni što Gospodin reče po proroku: Iz Egipta dozvah Sina svoga. Vidjevši da su ga mudraci izigrali, Herod se silno rasrdi i posla poubijati sve dječake u Betlehemu i po svoj okolici, od dvije godine naniže – prema vremenu što ga razazna od mudraca. Tada se ispuni što je rečeno po proroku Jeremiji: U Rami se glas čuje, kuknjava i plač gorak: Rahela oplakuje sinove svoje i neće da se utješi jer više ih nema.

MEDITACIJA
Danas Crkva slavi spomen na Nevinu dječicu. Zbog straha za svoju vlast i prijestolje i radi svojih sebičnih interesa, Herod je okrutno pogazio pravo na život malene dječice. Nažalost, i danas se ta krv prolijeva kada se vrše pobačaji začete, a još nerođene djece. Nažalost, postao je trend život bez obveze, i sve se više propagira slobodna ljubav. Brak je postao nešto što mnogi smatraju sasvim zastarjelo. Često se puta može čuti, poznata fraza: “Nama i nije potreban papir, mi živimo skupa…” Međutim brak nije samo običan papir, to je daleko nešto dublje. Ovakvo shvaćanje braka samo po sebi omogućava “slobodu” pojedincu, on može sutra reći ne i ne osjeća nikakvu obvezu prema drugoj osobi. Po srijedi je čista sebičnost, jer oba partnera u takvoj “zajednici”, ne daruju ljubav. Ako li se pod takvim okolnostima “slobodnog življenja” dogodi začeće djeteta, ono postaje smetnja. Jednostavno, ugrožava “slobodu” majke tog djeteta?! I ona ga se želi pod svaku cijenu riješiti. Takva majka, ne poštuje u prvom redu osobu s kojom živi, ne prihvaća obveze, i ne može shvatiti što znači bračni život. Ona nije sposobna pod svojim srcem othraniti i na svijet donijeti dijete, jer prvenstveno ne zna dati ljubav. Ona ima snagu ubiti to nemoćno dijete, jer ono joj ne može pružiti nikakav otpor. Tada se događa ono najgore, majka Herod ubija nerođeno nevino dijete. Kakva je u stvari takva osoba koja može ubiti svoje dijete, dijete koje nikome ne čini zlo, samo čezne da ga se voli, traži lijepu riječ, osmijeh i priču?! Dosta je onih koji su prestali željeti djecu, i kojima nije drago da se ona rađaju, koji umjesto kulture života propagiraju kulturu smrti. Ali, evo baš ovih dana Bog je došao među nas i kao dijete je među nama. Zar ćemo mu reći da je suvišan, pa ipak, malo dijete rođeno u Betlehemu dokaz je da sigurno Božja ruka neće nikada izmaknuti svoj dlan, da Božje srce vječito za nas kuca, da se Bog opredijelio totalno za čovjeka. Dopustimo djeci neka žive. Obradujmo danas neko dijete, pomilujmo ga, dajmo mu nade, recimo mu da želimo biti dobri, i da želimo da i ono, kad odraste, postane oslonac mnogoj djeci.
(izvor: Ž. Zubanović)

ZAMOLBE
• Isuse, budi uz sve majke koje su u blaženom stanju, neka se vesele novom životu.
• Isuse, učini, da se ljubav osnažena kroz sakrament braka pokaže snažnija od svih slabosti i kriza koje ponekad potresaju naše obitelji.

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno