30.12.2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 96, 7-10
Dajte Gospodinu, narodna plemena,
dajte Gospodinu slavu i silu!

Dajte Gospodinu slavu imena njegova!
Prinesite žrtvu i uđite u dvorove njegove,
poklonite se Gospodinu u sjaju svetosti njegove!
Strepi pred njim, sva zemljo!

Nek se govori među poganima: »Gospodin kraljuje!«
Svijet on učvrsti da se ne pomakne,
narodima pravedno upravlja.

EVANĐELJE; Lk 2, 36-40
A bijaše neka proročica Ana, kći Penuelova, iz plemena Ašerova, žena veoma odmakla u godinama. Nakon djevojaštva živjela je s mužem sedam godina, a sama kao udovica do osamdeset i četvrte. Nije napuštala Hrama, nego je postovima i molitvama danju i noću služila Bogu. Upravo u taj čas nadođe. Hvalila je Boga i svima koji iščekivahu otkupljenje Jeruzalema pripovijedala o djetetu. Kad obaviše sve po Zakonu Gospodnjem, vratiše se u Galileju, u svoj grad Nazaret. A dijete je raslo, jačalo i napunjalo se mudrosti i milost je Božja bila na njemu.

MEDITACIJA
Prepoznajemo li se u tim slikama? Smatramo li da sami sebe možemo izbaviti? Mislimo li da naš život nije ništa doli mučni i uzaludni teret, bez cilja i izbavljenja?
Ana je sasvim drugačija. Ona je ljudsko biće koje znade da ne može samo sebe izvući, nego da je samo Jedan može izbaviti, spasiti. Zato za cijelog svog dugačkog života čeka na Onoga od kojega se nada otkupljenju i spasenju. Njezina svakodnevica ima svoj cilj i nije uzaludni teret. Ona je priprava za trenutak kad će ugledati spasenje. Ona svoje vrijeme, svoje srce, svoja osjetila i svoj duh ispunjava čežnjom za tim trenutkom. Zato je spoznala tko je to Dijete zapravo, premda izgleda kao i svako drugo dijete.
Vjerujemo li da nam Isus Krist donosi spasenje i otkupljenje? Ako vjerujemo, onda bi se naša svakodnevica mogla osloboditi teških tereta uzaludnosti. Onda bismo mogli iz dana u dan opušteno ići prema onome času u kojemu nas on čeka – a čeka nas s čežnjom – jer mi njega iščekujemo.
(izvor: http://www.benedictus.info/)

ZAMOLBE
• Isuse, daj da tvoju riječ slušamo i čuvamo u čistu i dobru srcu, te tako rastemo u tebi.
• Isuse nauči nas da u radu budemo marljivi i u svemu da najprije tražimo Božje kraljevstvo.

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno