4.3.2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 86, 1-6

Prigni uho svoje, Gospodine, i usliši me,

jer sam bijedan i ubog.

Čuvaj dušu moju, jer sam pobožnik tvoj;

spasi slugu svoga koji se uzda u te!

 

Ti si moj Bog; o Gospodine, smiluj mi se,

jer povazdan vapijem k tebi.

Razveseli dušu sluge svoga,

jer k tebi, Gospodine, dušu uzdižem.

 

Jer ti si, Gospodine, dobar i rado praštaš,

pun si ljubavi prema svima koji te zazivaju.

Slušaj, Gospodine, molitvu moju,

i pazi na glas vapaja mog.

 

Evanđelje: Lk 5, 27-32

Nakon toga iziđe i ugleda carinika imenom Levija gdje sjedi u carinarnici. I reče mu: “Pođi za mnom!” On sve ostavi, usta i pođe za njim. I Levi mu u svojoj kući priredi veliku gozbu. A s njime bijaše za stolom veliko mnoštvo carinika i drugih. Farizeji i pismoznanci njihovi negodovahu i govorahu njegovim učenicima: “Zašto s carinicima i grešnicima jedete i pijete?” Isus im odgovori: “Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima. Nisam došao zvati pravedne, nego grešnike na obraćenje.”

 

Meditacija

Levi je svojim nepoštenjem i nepravednim ubiranjem poreza bio je omražen među sunarodnjacima Židovima, ali i među okupatorima Rimljanima. Bio je svjestan činjenice da je nigdje, da je prisiljen biti zatvoren u vlastiti svijet. Isus je znao na kakvom je Levi glasu, ali nije dopuštao da tuđi jezici grade njegove predodžbe, nego je gledao ispod površine. Gledao je u dubinu njegove bijede i u njegovu veliku želju za promjenom života. Isusovo prihvaćanje potiče Levija na djelovanje. On ima snage ostaviti sve jer je u trenutku susreta s Isusom pronašao veće blago. Više mu ništa nije teško, pa ni dati od svoga bogatstva. Pripravljena gozba u njegovoj kući izvanjski je znak unutarnjeg obraćenja. Nakon što je susreo Boga, ne pridaje više toliko važnosti što će drugi reći niti kako će gledati na njegove postupke. Možda bi nas Levijevo obraćenje trebalo poučiti o dubini ljudskog srca i našoj nemogućnosti da gledamo Božjim očima, ali isto tako uputiti nas na Božje milosrđe koje ne zaboravlja nikoga. Umjeli bismo tada ne prigovarati drugima.

(izvor: http://ssf.hr/)

 

MOLITVA

Ti si Isuse pristupao i onima koje su drugi otpisali, pozivao ih da idu s tobom i da budu tvoji učenici. Hvala ti što svakom daješ priliku da izađe iz svog začaranog kruga koji ga guši i sapinje. Pomozi mi da u ovoj korizmi prihvatim tvoje liječenje i da shvatim kako si došao upravo radi mene, jer sam grešnik.

 

SLAVA OCU I SINU I DUHU SVETOM

Preporučeno