5.3.2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 51, 3-6a.12-14.17

Smiluj mi se, Bože, po milosrđu svome,

po velikom smilovanju izbriši moje bezakonje!

Operi me svega od moje krivice,

od grijeha me mojeg očisti!

 

Bezakonje svoje priznajem,

grijeh je moj svagda preda mnom.

Tebi, samom tebi ja sam zgriješio

i učinio što je zlo pred tobom.

 

Čisto srce stvori mi, Bože,

i duh postojan obnovi u meni!

Ne odbaci me od lica svojega

i svoga svetog duha ne uzmi od mene!

 

Vrati mi radost svoga spasenja

i učvrsti me duhom spremnim!

Otvori, Gospodine, usne moje,

i usta će moja navješćivati hvalu tvoju.

 

Evanđelje: Mt 4,1-11

Duh tada odvede Isusa u pustinju da ga đavao iskuša. I propostivši četrdeset dana i četrdeset noći, napokon ogladnje. Tada mu pristupi napasnik i reče: “Ako si Sin Božji, reci da ovo kamenje postane kruhom.” A on odgovori: “Pisano je: Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta.” Đavao ga tada povede u Sveti grad, postavi ga na vrh Hrama i reče mu: “Ako si Sin Božji, baci se dolje! Ta pisano je: Anđelima će svojim zapovjediti za tebe i na rukama će te nositi da se gdje nogom ne spotakneš o kamen.” Isus mu kaza: “Pisano je također: Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega!” Đavao ga onda povede na goru vrlo visoku i pokaza mu sva kraljevstva svijeta i slavu njihovu pa mu reče: “Sve ću ti to dati ako mi se ničice pokloniš.” Tada mu reče Isus: “Odlazi, Sotono! Ta pisano je: Gospodinu, Bogu svom se klanjaj i njemu jedinom služi!” Tada ga pusti đavao. I gle, anđeli pristupili i služili mu.

 

Tišina

Zastani u tišini i poslušaj što ti to danas Bog govori?

 

Meditacija

Troje neprestano ratuje protiv čovjeka: đavao, svijet i tijelo. Nije teško otkrivati negativne utjecaje svijeta na nas budući da osjećamo da je taj svijet opterećen mnogim krivim i ćudoredno zlim navikama. Isto tako u sebi osjećamo opterećenje pale ljudske naravi i često moramo priznati da vidimo dobro prema kojem težimo, a činimo zlo koje ne želimo.

Danas nije uvijek lako prihvatiti i priznati istinu o đavlu. Vjerojatno je i najveća njegova zamka današnjem čovjeku to što uvjerava ljude da je on mit, bajka i da spada srednji vijek. A ipak, on je na djelu. On je uosobljeno zlo, nečisto biće i sila koja neprestano traži način kako da odvoji čovjeka od Boga.

Kako bi se obranili od đavla među ljudima treba postojati organizirana vlast, ali neka bude samo kao služenje. Nikako drugačije! Ne previdimo: novac i vlast đavao nudi kao nešto svoje, što njemu pripada. Isus nam, želimo li ići za njim, nudi siromaštvo i služenje.

(Fra Zvjezdan Linić; U početku bijaše Riječ; Zagreb, 2007.

Preporučeno