8.04.2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Otp. pj.: Jr 31, 10-13

Čujte, o narodi, riječ Gospodnju,

objavite je širom dalekih otoka:

»Onaj što rasprši Izrael, opet ga sabire

i čuva ga ko pastir stado svoje!«

 

Jer Gospodin oslobodi Jakova,

izbavi ga iz ruku jačeg od njega.

I oni će, radosno kličuć, na vis Sionski,

da se naužiju dobara Gospodnjih.

 

Djevojke će se veselit u kolu,

mlado i staro zajedno,

jer ću im tugu u radost pretvoriti,

utješit ću ih

i razveseliti nakon žalosti.

 

EVANĐELJE; Iv 11, 45-56

Tada mnogi Židovi koji bijahu došli k Mariji, kad vidješe što Isus učini, povjerovaše u nj. A neki od njih odu farizejima i pripovjede im što Isus učini. Stoga glavari svećenički i farizeji sazvaše Vijeće. Govorili su: “Što da radimo? Ovaj čovjek čini mnoga znamenja. Ako ga pustimo tako, svi će povjerovati u nj pa će doći Rimljani i oduzeti nam ovo mjesto i narod!” A jedan od njih – Kajfa, veliki svećenik one godine – reče im: “Vi ništa ne znate. I ne mislite kako je za vas bolje da jedan čovjek umre za narod, nego da sav narod propadne!” To ne reče sam od sebe, nego kao veliki svećenik one godine prorokova da Isus ima umrijeti za narod; ali ne samo za narod nego i zato da raspršene sinove Božje skupi u jedno. Toga dana dakle odluče da ga ubiju. Zbog toga se Isus više nije javno kretao među Židovima, nego je odatle otišao u kraj blizu pustinje, u grad koji se zove Efrajim. Tu se zadržavao s učenicima. Bijaše blizu židovska Pasha i mnogi iz toga kraja uziđoše prije Pashe u Jeruzalem da se očiste. Iskahu dakle Isusa te se stojeći u Hramu zapitkivahu: “Što vam se čini? Zar on ne kani doći na Blagdan?”

 

MEDITACIJA

Evanđelje i nama danas poručuje, kako nije svaki put lako razlučiti Božji naum od ljudske zlobe koja mu se priljubljuje. Tko to nauči razlikovati, može ostati nezbunjen povijesnim tjeskobama. Ivan kao da nas želi upozoriti da i zločesta poglavara treba ozbiljno shvaćati; Bog i njegovu zloću okreće na dobro. Isus onu zlu vlast ne svrgava, nego dopušta da ga sramoti, krivo sudi i usmrti. Kajfa je tako u proroštvu koje se ostvaruje mimo njegova nauma.

A nama preostaje zahvaliti Isusu što je na strani čovjeka – dakle Isus je na strani slabijeg. On izvršava i ljubi pravednika. Zato i mi ljubimo sve ljude poradi Isusa, jer je jedini dobar i vjeran među svim prijateljima. Poradi Isusa neka ti danas budu dragi kako prijatelji tako i neprijatelji; i ne budimo pristrani, ne osuđujmo i ne pravimo razliku među ljudima.

(pripremila s.Augustina Barišić)

 

ZAMOLBE

Budi Isuse i danas u meni i u svakom čovjeku. Otvori mi oči srca da Te prepoznam, vodi me kako bi zajedno surađivali na su-otkupljenju svijeta.

 

OČE NAŠ. ZDRAVO MARIJO. SLAVA OCU.

 

Preporučeno