9.02.2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 128, 1-5
Blago svakome koji se boji Gospodina,
koji njegovim hodi stazama!
Plod ruku svojih ti ćeš uživati,
blago tebi, dobro će ti biti.

Žena će ti biti kao plodna loza
u odajama tvoje kuće;
sinovi tvoji ko mladice masline
oko stola tvojega.

Eto, tako će biti blagoslovljen čovjek
koji se Gospodina boji.
Blagoslovio te Gospodin sa Siona,
uživao sreću Jeruzalema
sve dane života svojega!

TIŠINA
Zastani malo i čuj što ti Bog danas govori.

EVANĐELJE; Mk 7, 24-30
Odande otiđe u kraj tirski. I uđe u neku kuću. Htio je da nitko ne sazna, ali se nije mogao sakriti, nego odmah doču žena koje kćerkica imaše duha nečistoga. Ona dođe i pade mu pred noge. A žena bijaše Grkinja, Sirofeničanka rodom. I moljaše ga da joj iz kćeri istjera zloduha. A on joj govoraše: ”Pusti da se prije nasite djeca! Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psićima.” A ona će mu: ”Da, Gospodine! Ali i psići ispod stola jedu od mrvica dječjih.” Reče joj: ” Zbog te riječi idi, izišao je iz tvoje kćeri zloduh.” I ode kući te nađe dijete gdje leži na ostelji, a zloduh je bio izišao.

MEDITACIJA
Isus dolazi u kuću strankinji i poganki koju muči muka njene kćeri. Kad god se osjećamo strano i pogano, i kad god suosjećamo s patnjom drugog – i k nama dolazi.
Kćer ove Sirofeničanke je zahvaćena zlom. Zlo nije tek slučajni, nespretni splet okolnosti. Zlo je Sotona. U susretu sa zlom nemoćni smo bez Božje pomoći.
Molitva ove žene je uslišana, jer svjesna je da nema pravo na uslišanje. Ne spada u krug izabranih: Od onih je koje su Židovi nazivali “psima”. Isus joj spominje to njihovo uvjerenje.
Ona nema što dodati, nema se potrebe niti buniti protiv te diskriminacije, zna da ne može biti drugo nego je: strankinja, poganka, nedostojna. Svjesna da joj milost može biti samo darovana pristaje biti tretirana kao psi – a ne kao dijete; biti ispod stola – a ne za stolom; hraniti se mrvicama – a ne trpezom.
Zbog te riječi idi, izišao je iz tvoje kćeri zloduh. Kakve, dakle, riječi? Ponizne, svjesne svoje mizernosti i nedostojnosti, pune vjere u milosrđe Božje. Takav njen stav oslobađa snagu Božju. Zla se oslobađamo Kruhom Božjim, primajući ga duboko svjesni svoje nedostojnosti.
p. Luka Rađa

ZAMOLBE
Ponekad vidim Isuse, da nedostaje odvažnosti u mojim koracima, unesi radost i povjerenje koji svladavaju sve zapreke.

Preporučeno

Leave a Comment