9.04.2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 22, 8-9.17-18a.19-20.23-24

Svi koji me vide, podruguju se meni,

razvlače usne, mašu glavom:

»Uzdao se u Gospodina, neka ga sad izbavi,

neka ga spasi ako mu omilje!«

 

Opkolio me čopor pasa,

rulje me zločinačke okružile.

Probodoše mi ruke i noge,

sve kosti svoje prebrojiti mogu.

 

Razdijeliše među se haljine moje

i za odjeću moju baciše kocku.

Ali ti, Gospodine, daleko mi ne budi;

snago moja, pohiti mi u pomoć!

 

A sada, braći ću svojoj navješćivati ime tvoje,

hvalit ću te usred zbora.

»Koji se bojite Gospodina, hvalite njega!

Svi od roda Jakovljeva, slavite njega!

Svi potomci Izraelovi, njega se bojte!«

 

TIŠINA

Danas je nedjelja muke Gospodnje ili Cvjetnica te ćemo razmatrati samo dio evanđelja po Mateju.

Otkloni vanjsku buku, smiri se i saberi. Umiri svoje disanje, kreni s čitanjem i osluškuj što ti to Isus govori.

 

EVANĐELJE; Mt 26, 14-25

Tada jedan od dvanaestorice, zvan Juda Iškariotski, pođe glavarima svećeničkim i reče: “Što ćete mi dati i ja ću vam ga predati.” A oni mu odmjeriše trideset srebrnjaka. Otada je tražio priliku da ga preda. Prvoga dana Beskvasnih kruhova pristupiše učenici Isusu i upitaše: “Gdje hoćeš da ti pripravimo te blaguješ pashu?” On reče: “Idite u grad tomu i tomu i recite mu: ‘Učitelj veli: Vrijeme je moje blizu, kod tebe slavim pashu sa svojim učenicima.'” I učine učenici kako im naredi Isus i priprave pashu. Uvečer bijaše Isus za stolom s dvanaestoricom. I dok su blagovali, reče: “Zaista, kažem vam, jedan će me od vas izdati.” Silno ožalošćeni, stanu mu jedan za drugim govoriti: “Da nisam ja, Gospodine?” On odgovori: “Onaj koji umoči sa mnom ruku u zdjelu, taj će me izdati. Sin Čovječji, istina, odlazi kako je o njemu pisano, ali jao čovjeku onomu koji predaje Sina Čovječjega. Tomu bi čovjeku bolje bilo da se ni rodio nije.” A Juda, izdajnik, prihvati i reče: “Da nisam ja, učitelju?” Reče mu: “Ti kaza.”

MEDITACIJA

Za smiješnih trideset srebrnjaka Juda je izdao Isusa. Njegova izdaja i njegov očaj imaju u sebi nešto tjeskobno. Izdao je ono najmilije kako bi učinio najgore. Sve zaprepaštenje vlastitim činom sručilo se na njega u času kad je primio novac. Bacio je novac i objesio se. Za njega je sve bilo prekasno. No mora li to nužno značiti da je i za Božje milosrđe bilo prekasno? Ako je točno da je Bog s Judom imao takav plan, ne bismo li onda mogli vjerovati da Bog i njega spašava, jer je Isus umro za sve ljude? – A mi: nema li i u našemu životu dana kad svoju ljubav prema Bogu i prema braći ljudima prodamo za častohleplje, za dobitak, sigurnost, ili čak za osvetu i mržnju? Nije li sve to i u nama? Isusa Krista netko uvijek iznova izdaje i prodaje.

Molimo Boga da izdaja – Njega, ili nekog čovjeka pa i samih sebe – koja se može uvući u nas ne pretvori u okorjelost. «Jer kad se izdaja ukorijeni, kad ona ovlada srcem te oni više ne zna naći put prema kajanju – to je Juda!»

(izvor: www.katolici.org)

 

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno