11.05.2018.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 47, 2-7
Narodi svi, plješćite rukama,
kličite Bogu glasom radosnim.
Jer Gospodin je to — svevišnji, strašan,
kralj velik nad zemljom svom.

Narode je nama podložio,
pogane stavio pod noge naše,
baštinu nam odabrao —
ponos Jakova, svoga ljubimca.

Uzlazi Bog uz klicanje,
Gospodin uza zvuke trublje.
Pjevajte Bogu, pjevajte,
pjevajte kralju našemu, pjevajte!

EVANĐELJE; Iv 16,20-23
Zaista, zaista, kažem vam: vi ćete plakati i jaukati, a svijet će se veseliti. Vi ćete se žalostiti, ali žalost će se vaša okrenuti u radost. Žena kad rađa, žalosna je jer je došao njezin čas; ali kad rodi djetešce, ne spominje se više muke od radosti što se čovjek rodio na svijet. Tako dakle i vi: sad ste u žalosti, no ja ću vas opet vidjeti; i srce će vam se radovati i radosti vaše nitko vam oteti neće. U onaj me dan nećete ništa više pitati. Zaista, zaista, kažem vam: što god zaištete u Oca, dat će vam u moje ime.

MEDITACIJA
Današnje Evanđelje razvija dva povezana izričaja. Isusovu posvemašnju blizinu s Ocem. On je s Ocem jedno, i stoga mu smrt ništa ne može nauditi. Smrt nije više umiranje nego prijelaz k Ocu, hod u nebo. A druga misao je nastavak te misli: Svi koji su s Isusom Kristom u zajedništvu, bit će dionici iste slave, istoga odnosa koji ima Sin prema Ocu. Onome tko vjeruje u Isusa, smrt ništa više ne može. Isus ide samosvjesno u smrt. On je položio sve ispite vjernosti svomu Ocu, on se do kraja odlučio za Očevo djelo. On je ispunio svoje djelo i poslanje koje mu je Otac namijenio. Proglasio je (u) svijetu novi poredak, donio radosnu vijest, i sad ostavlja učenike da nastave to djelo spašavanja svijeta.
Svu svoju snagu Isus je crpio iz odnosa prema Ocu. To je i za učenike utjeha i smjerokaz za život. Budu li ga slijedili, spoznat će kako je Bog jedina stvarnost za koju se isplati živjeti. Ne pružaju nam tumač ni utjehu, ni promišljanje, ni filozofiranje, nego intenzivnost s kojom se vežemo uz Isusa i njegova Oca.
Isus rabi sliku iz običnoga, svakodnevnoga života, trudnicu u porodu. Presretna je zbog djeteta koje je došlo na svijet. Živo je.
Isto će biti i s učenicima. I oni će morati kroz bol križa, Isusove smrti, vlastite ostavljenosti, ali će se sve okrenuti u radost uskrsnoga jutra. Žalost se pretvara u radost! Za učenike Isusovo uskrsnuće bijaše nešto kao novo rađanje. Nemoguće je biti žalostan navjestitelj Isusa Krista. Radosna vijest treba radosne i sretne učenike i navjestitelje.
Fra Tomislav Pervan

MOLITVA
KRALJICE NEBA RADUJ SE, ALELUJA!
JER KOGA SI BILA DOSTOJNA NOSITI, ALELUJA!
USKRSNU KAKO JE REKAO, ALELUJA!
MOLI BOGA ZA NAS, ALELUJA!

Preporučeno