11.06.2018.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 98, 1-6
Pjevajte Gospodinu pjesmu novu
jer učini djela čudesna. Pobjedu mu pribavi desnica njegova
i sveta mišica njegova.

Gospodin obznani spasenje svoje,
pred poganima pravednost objavi.
Spomenu se dobrote i vjernosti
prema domu Izraelovu.

Svi krajevi svijeta vidješe
spasenje Boga našega. Sva zemljo, poklikni Gospodinu,
raduj se, kliči i pjevaj!

Zapjevajte Gospodinu uz citru,
uz citru i zvuke glazbala, uz trublje i zvuke rogova:
kličite Gospodinu kralju!

Evanđelje: Mt 10, 7-13
Putom propovijedajte: ‘Približilo se kraljevstvo nebesko!’ Bolesne liječite, mrtve uskrisujte, gubave čistite, zloduhe izgonite! Besplatno primiste, besplatno dajte! Ne stječite zlata, ni srebra, ni mjedi sebi u pojase, ni putne torbe, ni dviju haljina, ni obuće, ni štapa. Ta vrijedan je radnik hrane svoje.” “U koji god grad ili selo uđete, razvidite tko je u njemu dostojan: ondje ostanite sve dok ne odete. Ulazeći u kuću, zaželite joj mir. Bude li kuća dostojna, neka mir vaš siđe na nju. Ne bude li dostojna, neka se mir vaš k vama vrati.

MEDITACIJA
Isus šalje apostole u svoj izabrani narod, točnije k onima koji su „izgubljeni“ i govori im što trebaju propovijedati i činiti. Trebaju navijestiti dolazak i blizinu Kraljevstva nebeskoga što su i sami iščekivali, a koje se već ostvarilo u osobi samoga Isusa. Isus želi da se za taj događaj dostojno pripremimo kako bi ga mogli prepoznati. Poimanja izraelaca o Kraljevstvu Božjem bila su uglavnom usmjerena na izvanjsku pripremu, zato su i očekivali da će to biti njihovo oslobođenje od rimske vlasti i uspostava njihova kraljevstva. No Isusu je puno važnija ona priprema nutrine, priprema srca, ali budući da nas dobro poznaje obećava i one vanjske znakove. Stoga kaže apostolima da uz propovijedanje, liječe bolesne, mrtve uskrisuju, gubave čiste, zloduhe izgone… I sve to besplatni je Božji dar nama, ali i apostolima koji su primili vlast da to čine. Tražeći od apostola da na put ne nose ništa, ni torbe ni obuće, ni dviju haljina… Isus zapravo želi da se oslone samo na Boga i s pouzdanjem u Njegovu providnost i vodstvo čine sve što im je rekao. To je ujedno i zaštita od oholosti, kako ne bi pomislili da znamenja i čudesa koja budu činili, čine vlastitom moći. Isus također želi da se uvijek nastanjuju kod ljudi koji su dostojni Božjih darova, dapače da takve traže, i da započinju svoje djelovanjem šireći mir. Mir koji ispunja ljudsko srce i život – neprocjenjive je vrijednosti.
Zapitajmo se, što ja nosim u svome srcu? Jesam li u susretu s drugim ljudima, osobito s bližnjima nositeljica mira ili nemira? Jesam li svjesna da svakodnevno molim u molitvi Očenaša „dođi Kraljevstvo“ Božje. Na koji se način trudim oko Njegova ostvarivanja?
(izvor: http://www.ssf.hr)

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno