2.1.2018.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 98, 1-4

Pjevajte Gospodinu pjesmu novu,

jer učini djela čudesna.

Pobjedu mu pribavi desnica njegova

i sveta mišica njegova.

Gospodin obznani spasenje svoje,

pred poganima pravednost objavi.

Spomenu se dobrote i vjernosti

prema domu Izraelovu.

Svi krajevi svijeta vidješe

spasenje Boga našega.

Sva zemljo, poklikni Gospodinu,

raduj se, kliči i pjevaj!

EVANĐELJE; Iv 1, 19-28

A evo svjedočanstva Ivanova. Kad su Židovi iz Jeruzalema poslali k njemu svećenike i levite da ga upitaju: “Tko si ti?”, on prizna; ne zanijeka, nego prizna: “Ja nisam Krist.” Upitaše ga nato: “Što dakle? Jesi li Ilija?” Odgovori: “Nisam.” “Jesi li Prorok?” Odgovori: “Ne.” Tada mu rekoše: “Pa tko si da dadnemo odgovor onima koji su nas poslali? Što kažeš sam o sebi?” On odgovori: “Ja sam glas koji viče u pustinji: Poravnite put Gospodnji! – kako reče prorok Izaija.” A neki izaslanici bijahu farizeji. Oni prihvatiše riječ i upitaše ga: “Zašto onda krstiš kad nisi Krist, ni Ilija, ni Prorok?” Ivan im odgovori: “Ja krstim vodom. Među vama stoji koga vi ne poznate – onaj koji za mnom dolazi, komu ja nisam dostojan odriješiti remenje na obući.” To se dogodilo u Betaniji s onu stranu Jordana, gdje je Ivan krstio.

TIŠINA

Saberi se, moli Gospodina za dar molitve, otvori Duhu Svetomu svoje srce.

MEDITACIJA

Ivan – ne, on nije ni Mesija ni Ilija. On je glas u pustinji. To nije legitimacija pred onima koji ga dolaze pitati. Nije odgovor koji bi bio poznati iz tradicije i po kojemu bi ga se moglo definirati i smjestiti u određenu kategoriju. Ivan je nezgodan. Ne postoji nijedna “polica” u koju bi ga se moglo smjestiti. Ni za jednog čovjeka ne postoji takva polica. Često jedni druge tako “razvrstavamo”. Tako da se lako dogodi da smo se, istina, rodili kao original, ali smo svoj život oblikovali kao kopiju. Glas u pustinji jest original. Tu i tamo moramo poći u “pustinju” kako bismo poslušali glas koji nas zove na autentični život. Težak je to korak, izložiti se vlastitoj pustinji, no ako se “goli i nemoćni dopustimo povesti u središte onoga straha gdje se sami u svojoj ništavnosti nađemo pred Bogom” (Thomas Merton), tada nam može progovoriti glas koji nas ne želi kao kopiju, nego kao original – i upravo nas kao takve ljubi.

(izvor: http://www.benedictus.info)

Molitva

Bože naših pitanja, naše utjehe i spasenja, mi tražimo, nadamo se i zazivamo pomoć. Ojačaj nas kako bi naša odvažnost da postavljamo pitanja služila dobru naših bližnjih.

Preporučeno