20.05.2018.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 104, 1ab.24ac.29bc-31.34
Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina!
Gospodine, Bože moj silno si velik!
Kako su brojna tvoja djela, Gospodine,
puna je zemlja stvorenja tvojih.

Ako dah im oduzmeš, ugibaju,
i opet se u prah vraćaju.
Pošalješ li dah svoj, opet nastaju,
i tako obnavljaš lice zemlje.

Neka dovijeka traje slava Gospodnja:
nek se raduje Gospodin u djelima svojim!
Bilo mu milo pjevanje moje!
Ja ću se radovati u Gospodinu.

Evanđelje: Iv 15, 26-27; 16, 12-15
U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Kada dođe Branitelj koga ću vam poslati od Oca – Duh Istine koji od Oca izlazi – on će svjedočiti za mene. I vi ćete svjedočiti jer ste od početka sa mnom.
Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi. No kada dođe on – Duh Istine -upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi. On će mene proslavljati jer će od mojega uzimati i navješćivati vama. Sve što ima Otac, moje je. Zbog toga vam rekoh: od mojega uzima i – navješćivat će vama.”

MEDITACIJA
KAKAV DUH PREBIVA U TEBI?
Duhovno je zagađenje za čovjekovu sreću mnogo gore od zagađenja vode i zraka. Ako je ljudski duh
zaražen i razjeden sebičnošću, lovom za profitom, vlastoljubljem i borbom za prestižem, tada mu je
sasvim svejedno kakva budućnost čeka čovječanstvo i hoće li čovjek u bližoj ili dalekoj budućnosti uopće moći živjeti na ovomu svijetu. Sve, i voda i zrak i sva stvorenja bit će žrtvovana požudi i velikoj ludosti nekolicine pojedinaca. Čovječji duh je najveća snaga na ovome svijetu, nevjerojatno stvaralačka ili strahovito razaračka. Pa i u vlastitom životu sve je određeno duhom koji prebiva u
tebi. Prevladava li u tebi duh pretjerane kritičnosti, duh nepodnosivosti, nezadovoljstva, duh zavisti, tvrdokornosti i samosažaljenja, tvoj će život iz dana u dan biti sve tmurniji. Učinit ćeš život nepodnosivim sebi samome i drugima, pretvorivši ga u komadić pakla na zemlji.
Neka te u ovim duhovnim danima ispunja duh dobrote i ljubavi, optimizam i nada, Duh Sveti, svi će
smekšati tvoje tvrdokorno srce i obdariti te najljepšim plodovima: istinskom i dubokom životnom radošću kakvu ne mogu sebi nigdje na svijetu i nikada kupiti najbogatiji ljudi sa svim svojim novcem.
Phil Bosmans

MOLITVA
Svemogući vječni Bože, daj da Duh Sveti ujedini ljude koji trpe od podjela, nesporazuma i otuđenja te svi narodi u istoj vjeri proslave tvoje ime.

Preporučeno