5.06.2018.

by abuzgo

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 90, 2-4.10.14.16
Prije nego se rodiše bregovi,
prije nego postade kopno i krug zemaljski,
od vijeka do vijeka, Bože, ti jesi!
Smrtnike u prah vraćaš
i veliš: »Vratite se, sinovi ljudski!«

Jer je tisuću godina u očima tvojim
ko jučerašnji dan koji je minuo,
i kao straža noćna.
Zbroj naše dobi sedamdeset je godina,
ako smo snažni, i osamdeset;
a većina od njih muka je i ništavost:
jer prolaze brzo, i mi letimo odavle.

Jutrom nas nasiti smilovanjem svojim,
da kličemo i da se veselimo u sve dane!
Neka se na slugama tvojim pokaže djelo
tvoje i tvoja slava na djeci njihovoj!

EVANĐELJE; Mk, 12, 13-17
I pošalju k njemu neke od farizeja i herodovaca da ga uhvate u riječi. Oni dođu i kažu mu: “Učitelju, znamo da si istinit i ne mariš tko je tko jer nisi pristran, nego po istini učiš putu Božjemu. Je li dopušteno dati porez caru ili nije? Da damo ili da ne damo?” A on im reče prozirući njihovo licemjerje: “Što me iskušavate? Donesite mi denar da vidim!” Oni doniješe. I reče im: “Čija je ovo slika i natpis?” A oni će mu: “Carev.” A Isus im reče: “Caru podajte carevo, a Bogu Božje!” I divili su mu se.

TIŠINA

Ostani kratko u tišini. Smiri svoje misli i svu buku oko sebe. Pročitaj evanđelje još jednom i osluškuj…

MEDITACIJA

Isusov odgovor iznenađuje jer daje do znanja da se vjernički život ne odvaja od građanskih dužnosti. Svom jednostavnošću on odgovara kako treba dati caru ono što je njegovo, ono što mu pripada. To su denari. Ali težinu stavlja na kraj rečenice kada kaže da se Bogu dadne što je njegovo. Možemo se pitati na što on misli kad kaže Bogu Božje?
Nerijetko se pojavi čudan strah u čovjeku kad se spomene „volja Božja“. Svijest da osobno nešto osjećam i želim, a da Stvoritelj od mene nešto drugo želi stvara tjeskobu. Pa zar je volja Božja stvarno suprotna vlastitoj volji? Uzmemo li činjenicu da je Bog sve stvorio možemo zaključiti kako sve njemu pripada. Isusove riječi da podamo Bogu Božje bi prema tome značile dati Bogu sebe. Znajući uz to da smo stvoreni iz ljubavi, možemo zaključiti kako dati Bogu Božje znači dati Stvoritelju cijeloga sebe u svijesti da Bog želi našu potpunost. Je li prema tome Božja volja suprotna vlastitoj volji? Nije. Naprotiv. Ranjeni istočnim grijehom mi vlastitom željom često težimo za nečim što je ispod našega dostojanstva. A naš Stvoritelj želi dati puninu. Zato je Božja volja ona koju bismo i sami željeli – da smo potpuno svjesni samih sebe. Dajući potpuno sebe i tražeći Božju volju mi u biti tražimo ono što u dubini svojega srca želimo za sebe.
Na zemlji svi ljudi dijele patnje i radosti. Vjernički život nije samo osobna stvar, nego se tiče bližnjega. Odgovorom podajte dakle caru carevo, a Bogu Božje Isus stavlja Stvoritelja na prvo mjesto. Živeći u toj svijesti, vjernika savjest pokreće na sudjelovanje u svim događajima u zajednici, u državi. Prema tome politički život, znanstveni razvitak i ponajviše siromasi dio su vjerničkoga života. Usmjeravajući svoje djelovanje na put Božji, koji jedini zna kako svijet voditi prema ispunjenju, život se, prema Pavlovim riječima, događa u djelotvornoj vjeri, zauzetoj ljubavi i postojanoj nadi.
(izvor: http://www.fra3.net)

OČE NAŠ. ZDRAVO MARIJO. SLAVA OCU.

Preporučeno