5.1.2018.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 100, 1b-5
Kliči Gospodinu, sva zemljo!
Služite Gospodinu, u veselju!
Pred lice mu dođite
s radosnim klicanjem!

Znajte da je Gospodin Bog:
on nas stvori, i mi smo njegovi,
njegov smo narod i ovce paše njegove.

Uđite s hvalama na vrata njegova,
u dvore njegove s hvalospjevom;
hvalite ga, ime mu blagoslivljajte!

Jer dobar je Gospodin,
dovijeka je ljubav njegova,
od koljena do koljena vjernost njegova.

EVANĐELJE; Iv 1,43-51
Sutradan naumi Isus poći u Galileju. Nađe Filipa i reče mu: “Pođi za mnom!” Filip je bio iz Betsaide, iz grada Andrijina i Petrova. Filip nađe Natanaela i javi mu: “Našli smo onoga o kome je pisao Mojsije u Zakonu i Proroci: Isusa, sina Josipova, iz Nazareta.” Reče mu Natanael: “Iz Nazareta da može biti što dobro?” Kaže mu Filip: “Dođi i vidi.” Kad Isus ugleda gdje Natanael dolazi k njemu, reče za njega: “Evo istinitog Izraelca u kojem nema prijevare!” Kaže mu Natanael: “Odakle me poznaješ?” Odgovori mu Isus: “Vidjeh te prije negoli te Filip pozva, dok si bio pod smokvom.” Nato će mu Natanael: “Učitelju, ti si Sin Božji! Ti kralj si Izraelov!” Odgovori mu Isus: “Stoga što ti rekoh: ‘Vidjeh te pod smokvom’, vjeruješ. I više ćeš od toga vidjeti!”

MEDITACIJA
,Pođi za mnom!” Zahtjev koji zvuči kao zapovijed. No čini se da je upravo taj zahtjev bio potreban Filipu, kao poticaj da se snađe i usmjeri. I sve se u životu promijenilo. Natanaelova sumnja se topi kad mu Isus kaže da ga je već prije vidio pod smokvom. Dragocjena rečenica. Jer u dubini svojega srca svi mi tražimo svoj poziv, željeli bismo spoznati koji je naš put. I svo naše traženje završava s otkrićem da smo oduvijek bili predmetom Isusova pogleda ljubavi, da nas on ovuhvaća i daje nam uporište koje uzalud tražimo bilo gdje drugdje. Natanael prihvaća Isusa jer je po njemu otkrio smisao svojega života, a to je biti njime zahvaćen. No čeka nas nešto što je puno veće: otvoreno nebo, koje je cilj našega poziva i gdje više neće biti barijera između Boga i čovjeka.

Molitva
Bože, ti nas u potpunosti spoznaješ i znadeš za čime čeznemo i što nam je potrebno. Prožmi našu svakodnevicu s njezinim obvezama, brigama i nedaćama, pokaži nam široki obzor života na koji si nas pozvao.
(izvor: http://www.benedictus.info)

ZAMOLBE
– Gospodine, pomozi svim mladima da se ostvare njihova opravdana traženja i velikodušno odgovore Tvojem pozivu koji im upravljaš.
– Gospodine, pomozi nam da nevolje hrabro podnesemo i Tebi velikodušna srca služimo.
– Daj nam živu vjeru prožetu ljubavlju, koja će nas osposobiti, da sva svoja djela vršimo iz čiste ljubavi prema Tebi, da gledamo Tebe i služimo Tebi u svojim bližnjima.

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno