5.3.2018.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 42 , 2-3; 43 , 3-4
Kao što košuta žudi za izvor-vodom,
tako duša moja čezne, Bože, za tobom.
Žedna mi je duša Boga, Boga živoga;
o kada ću doći i lice Božje gledati?

Pošalji svjetlost svoju i vjernost:
nek me vode,
nek me dovedu na tvoju svetu goru,
u šatore tvoje!

I pristupit ću Božjem žrtveniku,
Bogu, radosti svojoj.
Citrom ću slaviti tebe,
Bože, o Bože moj!

EVANĐELJE: Lk 4,24-30
I nastavi: “Zaista, kažem vam, nijedan prorok nije dobro došao u svom zavičaju. Uistinu, kažem vam, mnogo bijaše udovica u Izraelu u dane Ilijine kad se na tri godine i šest mjeseci zatvorilo nebo pa zavladala velika glad po svoj zemlji. I ni k jednoj od njih nije bio poslan Ilija doli k ženi udovici u Sarfati sidonskoj. I mnogo bijaše gubavaca u Izraelu za proroka Elizeja. I nijedan se od njih ne očisti doli Naaman Sirac.” Čuvši to, svi se u sinagogi napune gnjevom, ustanu, izbace ga iz grada i odvedu na rub brijega na kojem je sagrađen njihov grad da ga strmoglave. No on prođe između njih i ode.

TIŠINA
Zastani u tišini i poslušaj što ti to danas Bog govori? Što želi od tebe?

MEDITACIJA
Izbace ga iz grada.
Nama kršćanima nedostaje vedrine, radosnog raspoloženja i opuštenosti. Kruti smo, principijelni, imamo gotovu sliku o čovjeku; za svakoga znamo kako treba izgledati i kako se treba ponašati. U tom se ne damo ni malo smesti. Od svakoga tražimo da se ravna po receptu koji smo naučili iz katekizma, po sedam glavnih grijeha, po duhovnim i tjelesnim djelima milosrđa, po Božjim i crkvenim zapovijedima – i to onako kako ih mi tumačimo.
Mrgodimo se na sve što se od te slike razlikuje. Nepovjerljivi smo i sumnjičavi. Smrkne nema se i uskipi u srcu kad naiđemo na neke koje smatramo da su „svojeglavi“. Brzi smo takve osuditi, prokleti i odbaciti.
(M. Malinski; Riječ za svaki tjedan; Đakovo, 1984.)

ZAMOLBE
-Isuse, Ti si prisutan u svakome čovjeku, posvijetli mi to svakoga dana i pomozi mi da budem radostan i tu radost svakodnevno prenosim na svoje prijatelje……

ISUSE BLAGA I PONIZNA SRCA
UČINI SRCE MOJE PO SRCU SVOME

Preporučeno