8.06.2018.

by abuzgo

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps Iz 12, 2-3.4b-6
Evo, Bog je spasenje moje,
uzdam se, ne bojim se više,
jer je Gospodin snaga moja i pjesma,
on je moje spasenje.

I s radošću ćete crpsti vodu
iz izvora spasenja.
Hvalite Gospodina,
prizivajte ime njegovo!
Objavite narodima djela njegova,
razglašujte uzvišenost imena njegova!

Pjevajte Gospodinu jer stvori divote,
neka je to znano po svoj zemlji!
Kličite i radujte se, stanovnici Siona,
jer je velik među vama Svetac Izraelov.

EVANĐELJE; Iv 19, 31-37
Kako bijaše Priprava, da ne bi tijela ostala na križu subotom, jer velik je dan bio one subote, Židovi zamoliše Pilata da se raspetima prebiju golijeni i da se skinu. Dođoše dakle vojnici i prebiše golijeni prvomu i drugomu koji su s Isusom bili raspeti. Kada dođoše do Isusa i vidješe da je već umro, ne prebiše mu golijeni, nego mu jedan od vojnika kopljem probode bok i odmah poteče krv i voda. Onaj koji je vidio svjedoči i istinito je svjedočanstvo njegovo. On zna da govori istinu da i vi vjerujete jer se to dogodilo da se ispuni Pismo: Nijedna mu se kost neće slomiti. I drugo opet Pismo veli: Gledat će onoga koga su proboli.

MEDITACIJA
Isusovo probodeno Srce znak je sveukupne ljubavi u okomitom i vodoravnom smjeru, poput dvaju krakova križa. Probodeno je Srce i znak novoga života, koji se ljudima daruje po Duhu i sakramentima. Čim je vojnik kopljem zadao udarac, iz Kristova ranjenog boka “odmah poteče krv i voda”. Probadanje kopljem jamči o stvarnost Kristove smrti. On je uistinu umro, kao što se uistinu rodio, kao što će uistinu uskrsnuti u svojem istom tijelu.
Evanđelist želi produbiti značenje spasenjskog događanja i izraziti ga preko simbola. On stoga u epizodi udarca kopljem vidi duboko značenje: kao što je iz stijene koju je Mojsije udario u pustinji, tako je iz Kristova boka, ranjena kopljem, potekla bujica vode da ugasi žeđ novom narodu Božjem. Ta bujica je dar Duha koji hrani naš život. Iz probodenoga Kristova boka proistječe Crkva. Kao što je iz rebra usnulog Adama stvorena Eva, njegova zaručnica, tako– prema patrističkoj predaji koja seže u prva stoljeća– iz otvorenog boka Spasiteljeva, bijaše stvorena Crkva, njegova zaručnica; ona se oblikuje upravo iz vode i krvi– krštenja i Euharistije– koji izlaze iz probodenoga Srca.
Ivan Pavao II, Litanije Srcu Isusovu

MOLITVA
Ostani u tišini i moli Mariju da nas vodi i da svi poput nje sve obilnije crpimo iz izvora milosti koje teku iz probodenog Kristova Srca…..

OČE NAŠ. ZDRAVO MARIJO. SLAVA OCU.

Preporučeno