Koji mi miris treba?

by abuzgo

Ovotjednim vjeronaukom započeli smo ciklus razmatranja Pjesme nad pjesmama. Zanimljivo
je kako upravo taj dio Biblije često biva predmetom čuđenja zbog tematike koja nam na prvu ostavlja dojam kako je riječ o erotici onoga vremena, kojoj ne nalazimo mjesto u Bibliji. Međutim, istina je skrivena iza simbola, alegorije i usporedbi. Želi biti istražena, dokučena i potaknuti nas da dopremo do dubina gdje je sakrivena. Izdvajam dio koji smo razmatrali:

PROSLOV: ČEŽNJA ZA ZARUČNIKOM
#1Salomonova Pjesma nad pjesmama
Zaručnica
(2) Poljubi me poljupcem usta svojih, ljubav je tvoja slađa od vina.
(3) Miris najboljih mirodija, ulje razlito ime je tvoje, zato te ljube djevojke.
(4) Povuci me za sobom, bježimo! Kralj me uveo u odaje svoje.

Izvorni tekst pripisuje se kralju Salomonu koji je ovaj ciklus pjesama posvetio jednoj zanosnoj Egipćanki. Već prvi stihovi ostavljaju dojam kako je riječ o dijalogu ljubavnika. Ipak, analizirajući prvobitni prijevod Biblije, Septuagintu, pronalazimo razlike koje nam pomažu iščitati što se zapravo krije iza ovoga teksta. Zaručnica se obraća svome zaručniku, zove ga da dođe i poljubi je. Tko je zapravo zaručnica? Zanosna Egipćanka? Moguće. Svi mi zajedno? Svakako. Zaručnica je slika svakoga od nas koji se obraćamo Bogu, u nadi da će nam molitve biti uslišane. Sada pristupamo tekstu na jedan novi način, jer shvaćamo da nije riječ samo o dijalogu ljubavnika, već svakog čovjeka i Stvoritelja. Hebrejski poljubiti poljupcem usta svojih znači – biti blizu. To je prikaz te iskonske čežnje koja postoji u svakom čovjeku, čežnje koju je sam Bog stavio u srce čovjeka kako bi ga mogao zvati i pronaći. Zaručnica govori o ljubavi svoga zaručnika koja nadilazi slast samog vina. U Septuaginti pronalazimo drugačiji prijevod u kojem zaručnica govori „…grudi su tvoje bolje od vina.“ Vino je simbol mudrosti, dok ispiti vino znači postati mudar. Sjetimo se silaska Duha Svetoga na apostole koji su ispunjeni Duhom Svetim počeli govoriti drugim jezicima. Svjedoci toga događaja govorili su im da izgledaju kao opijeni mladim vinom. Biti opijen vinom znači biti ispunjen Duhom Svetim. Mudrost koja se nalazi u srcu (grudima) zaručnika je ljubav. Ljubav koja preobražava i daje puninu. Zanimljivo je kako se ta ljubav ostvaruje u zajedništvu minimalno dvije osobe – zaručnika i zaručnice, Boga i čovjeka. Punina postoji tek u zajednici, a ne unutar nas samih. U zajednici smo rođeni, u njoj odrastamo i djelujemo i k njoj putujemo. U čežnji za Bogom, hodamo prema svojoj Nebeskoj domovini – zajednici svetih i spašenih. Nadalje, zaručnica spominje miris mirodija i razliveno ulje. Ulje u biblijskim tekstovima ima posebnu vrijednost, jer su njime pomazivani veliki svećenici. Četiri su poznata sastojka toga ulja i njihova simbolika:
1. mirna – njome su se pomazivali preminuli, simbolizira vjernost do smrti, neprekinutost
zajedništva
2. cimet – sprječava miješanje drugih mirisa, simbolizira da između nje i njega, Boga i čovjeka nema
trećeg, zajedništvo je trajno i neraskidivo
3. trska – u Bibliji se njome opisuje jezik, ovdje trska simbolizira jezik koji je spreman na
dijalog i u službi je očuvanja zajedništva
4. kasija – simbol je žara, privlačnosti, potrebe za drugim čovjekom i Bogom
Ulje je temelj zajedništva, a njegovi sastojci kriterij punine. Pomoću njega postajemo odvažne žene i muškarci, vjerodostojni vjernici i zauzeti sudionici vremena u kojem živimo. Od plačljivih beba koje usmjeravaju pažnju na sebe i svoje potrebe, izrastaju hrabri svjedoci i izvori mudrosti (ljubavi) za druge. Možda sada razmatramo kako nam nedostaje neki od ovih mirisa ili čak svi, ali to ne umanjuje činjenicu da smo odgovorni za njihovu izgradnju i zajedništvo koje po njima nastaje. Zato vas pozivam da još danas, svi zajedno, odlučimo izaći iz uskih okvira egocentričnosti i uz pouzdanje u Božju pomoć, krenemo na put vlastite izgradnje, izgradnje bližnjih i svih onih koje susrećemo na životnom putu. I ne zaboravimo, za naše samoostvarenje potreban nam je drugi čovjek. Otvorimo se tome. Do sljedećeg vjeronauka, 17. listopada, odvažno i blagoslovljeno!

Iva Jurčević

Preporučeno