Misa zaziva Duha Svetoga i kraj akcije „72 sata bez kompromisa“

by abuzgo

U nedjelju, 15. listopada 2017. godine svečano koncelebrirano misno slavlje zaziva Duha Svetoga za početak nove 2017./2018. akademske godine Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u osječkoj konkatedrali predslavio je nadbiskup đakovačko-osječki mons. dr. Đuro Hranić.

Uz domaćeg župnika mons. Adama Bernatovića suslavili su dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta prof. dr. Ivica Raguž, prodekan doc. dr. sc. Grgo Grbešić, studentski kapelan u Osijeku p. Arkadiusz Krasicki CSSp te p. Hrvoje Mravak DI. Na euharistijskom slavlju uz brojne studente u velikom broju su sudjelovali članovi akademske zajednice Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku na čelu s novim rektorom prof. dr. sc. Vladom Gubercem.

Tumačeći evanđeoski odlomak, prispodobu o svadbi kraljeva sina u svojoj propovijedi nadbiskup Hranić okupljene studente potaknuo je kako „prispodoba može dobro poslužiti kao zrcalo u kojemu i svatko od nas može postati Isusovim sugovornikom: Pozvan sam u život i na svečanost koju priprema Nebeski Otac. Sve je pripremio, a ja trebam samo uložiti trud da se na svadbi pojavim spreman. Ovdje nije riječ samo o nedjeljnoj misi, o molitvenom i sakramentalnom životu, nego i o mom odnosu prema studiju, prema predavanjima, vježbama, ispitima, znanstveno-istraživačkom radu i prema mogućnostima koje su mi ponuđene. (…) Započela je nova akademska godina. Kao što na kraljevoj gozbi u današnjoj prispodobi svečanost ne čine jela i prostor, nego uzvanici, tako i kvalitetno sveučilište ne čine prvenstveno niti isključivo zgrade i uvjeti za studij, nego kvalitetno sveučilište stvaramo mi, članovi akademske zajednice, svojim predanim i zauzetim radom te odgovornim odnosom prema mogućnostima koje nam se nude“, zaključio je nadbiskup.

Ovim euharistijskim slavljem istodobno je završila volonterska akcija „72 sata bez kompromisa“ koja se od 12. do 14. listopada odvijala po prvi puta i u gradu Osijeku. Ove godine osnovana je podružnica Studentskog katoličkog centra sa sjedištem u Rezidenciji Družbe Isusove u Osijeku te je ona – uz podršku Nadbiskupijskog ureda za pastoral mladih i osječkih župa – bila pokretač te akcije. Mladi sudionici ove akcije u dobi između 16 i 28 godina, pod vodstvom p. Hrvoja Mravka i uz koordinaciju Sanje Počuča, stavili su na raspolaganje sebe, svoje vrijeme i sposobnosti za različite konkretne volonterske akcije. Dok akcija nije započela nisu znali što će se konkretno od njih očekivati. No, znali su da ih čeka fizički rad, pomaganje starijima i nemoćnima, čišćenje i uređivanje domova, parkova i okoliša, vrtića, prikupljanje sredstva za siromašne, posjeti različitim skupinama ljudi, ekološke akcije, kreativne radionice s djecom te druge aktivnosti. „Hvala svima vama mladima koji ste se svojim doprinosom i volonterskim radom uključili u akciju. Hvala i ocima isusovcima te drugim osječkim svećenicima koji su podržali akciju“, rekao je nadbiskup pozdravljajući i zahvaljujući na volonterskoj akciji „72 sata bez kompromisa“. Na kraju euharistijskog slavlja koordinatorica akcije Sanja Počuča predala je nadbiskupu Đuri volontersku majicu u znak zahvale za svesrdno podržavanje projekta.

Euharistijsko slavlje animirao je župni studentski zbor pod vodstvom Krunoslave i Zlatka Lukača. Članovi senata Sveučilišta zadržali su se na prigodnom domjenku sa svećenicima i Nadbiskupom u župnom dvoru.
Robert Almaši

Preporučeno