Ratnica iz sjene – gostujuće predavanje

by abuzgo

U utorak, 16. studenog 2021. u osječkoj Župi sv. Ćirila i Metoda u organizaciji udruge Duhos održano je gostujuće predavanje na temu: „Ratnica iz sjene“. U spomen na dan pada Vukovara, gošća je bila gosp. Sunčana Bašić, rodom iz Otoka, a koja je za vrijeme rata bila studentica glazbe u Beogradu.

Susret je započeo studentski kapelan, vlč. Mario Žigman uvodnom molitvom, a nakon toga kroz intervju kojega je vodila predsjednica udruge, prof. dr. sc. Marcela Šperanda, okupljeni su mogli čuti bogato iskustvo svjedokinje, ali i žrtvu koju je podnosila kako bi pomogla tadašnjim zatvorenicima u logoru u Sremskoj Mitrovici prikupljajući za njih hranu i ostale osnovne životne potrepštine. Iz svog bogatog iskustva, kako duhovnog tako i životnog, izdvojila je kako je ključna molitva koja nas povezuje s Bogom i pomaže nam raditi i djelovati po Božjoj volji. Također, ono što je istaknula je da kada tu volju prepoznamo, odnosno kada prepoznamo da je nešto naš poziv tada nastupa naša odluka i ukoliko se odazovemo, onda trebamo ustrajati do cilja. Tako je i sama proživljavala ta ratna vremena, ponekad u brizi, ponekad u tuzi jer ne može pomoći svima kojima je pomoć bila potrebna, a često se tu javljao i strah, ali budući je prepoznala da je takav oblik služenja njezin put, ustrajala je u tome unatoč svemu. Ono što joj je posebno pomagalo u trenucima straha je preporuka tadašnjeg patera i duhovnika da moli psalme. Kako je istaknula, vjeruje da dok su ona i dio kolega odlazili pomagati potrebitima, da su ih nosile i štitile molitve onih koji su ostajali na cjelodnevnim klanjanjima i molili za njih. Bilo je tu mnogo situacija u kojima je mogla i nastradati, ali je uvijek sve Božjom providnošću na kraju završavalo dobro. Za kraj je poručila svima da ukoliko mislimo da nešto ne možemo da se onda pitamo, a što možemo učiniti. I u skladu s time djelujemo.

Nakon svjedočanstva uslijedilo je euharistijsko klanjanje koje je predvodio vlč. Žigman. Okupljeni su molili za sve branitelje koji su položili život na oltar domovine, za sve one koji su pri tome smrtno stradali i nestali, ali i za njihove najbliže. Na kraju susreta uslijedilo je kratko druženje u prostorima župe gdje su mladi mogli razgovarati s gošćom.

Veronika Lončar

Preporučeno