Veliki petak – meditacija

by admin

Isus spoznaje ljudsku patnju u svim vidovima, uključujući i mučenje tijela. Isus je na sebi iskusio izdaju jednog od izabranih učenika, zatajenje učenika kojemu je povjerio posebne odgovornosti, svi su mu se učenici razbježali da spase svoju glavu, svi su ga drugi napustili…

Evanđelje govori o gotovo neshvatljivom iskustvu ostavljenosti.

Veliki petak nas pozivlje na čvrstu vjeru: u iskustvu smrti trebamo vjerovati u život. Veliki petak nas izaziva na čin vjere koja brda premješta.

Gospodine Isuse Kriste, kazao si:

“Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?” Ne mogu ni slutiti dubinu ovoga vapaja, bol tolike ostavljenosti…

“Oče, oprosti im jer ne znaju što čine!” Nikada nećemo dokraja shvatiti što činimo svojim grijehom. Daj da iz vrela Tvoga oproštenja naučimo i mi praštati svojim bližnjima.

“Još danas bit ćeš sa mnom u raju.” Divno obećanje čovjeku koji je sav svoj život zlo potrošio! Čovjeku daješ nebo, a da ga on ničim nije zaslužio. Po svojim zaslugama ne bismo stigli daleko, daj nam ponizno srce da umijemo prihvatiti zajedništvo s Tobom kao čisti dar.

“Ženo, evo ti sina; sinko, evo ti majke!” Hvala Ti što si i mene povjerio Majci. Hvala Ti što si meni darovao svoju Majku.

“Žedan sam!” Nama si darovao žive vode. A žeđaš za ljubavi svakoga od nas.

“Dovršeno je!” U svemu si bio poslušan do smrti na križu. Dovršio si djelo ljubavi i za mene.

“Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj!” Daj nam milost da se i nama dogodi predanje u času kad se bude odvijala posljednja muka rastajanja od ovoga života.

Priredio: Dario Miletić, www.katolici.org

Preporučeno

Leave a Comment