XII. NADBISKUPIJSKI KRIŽNI PUT MLADIH

by Duhos

U subotu, 1. travnja 2016. godine održan je XII. nadbiskupijski križni put mladih. Studenti osječkog Sveučilišta zajedno sa svojim kapelanom paterom Arekom ni ovaj nisu propustili. Svake godine nova odricanja, nove žrtve, ali i novi blagoslovi. Nekad snijeg, nekad kiša, a ove godine sunce. Neki stari i neki novi studenti, i uvijek raspoložen i nasmijan pater Arek.

Križni put je ove godine održan samo u Vukovaru kao oblik priprave na predstojeći Susret hrvatske katoličke mladeži, ali unatoč tome, nije bio ništa kraći nego svi prethodni. Mladi su se kretali na relaciji dugoj 22 kilometra. I to od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, otkud smo krenuli u 7:30 sati, pa sve do crkve Gospe Fatimske gdje je u 17:00 sati održana sveta misa koju je predvodio nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić zajedno sa svim ostalim svećenicima koji su sudjelovali na križnom putu.

Geslo ovoga križnog puta je glasilo – „Krist, nada naša!“, i baš kao što se grad Heroj devedeset prve godine borio nadom protiv svake nade tako smo i svi mi pozvani plivati protiv struje i nikad se ne umoriti nadati. Nadbiskup je mladima naglasio da uzmu svoj život u svoje ruke i da se uvijek nadaju u Kristu.

Vukovarom je u subotu odzvanjala pjesma, mladi su slavili Boga, onog Boga koji je za nas nosio križ, za nas bio raspet na križu i za nas umro. Pjesmom su svoje brige, strahove i želje predavali Isusu na križ. Mladi su slavili Ljubav, onu Ljubav koju svijet ne može dati, koju daje jedino Krist. Vukovarom je u subotu odzvanjala molitva, mladi su vapili i svoju nadu odlučili potražiti u Kristu Spasitelju. Svakom su postajom križnog puta i krunicom otvarali svoja srca Onom koji ljubi savršeno.

I kao što grad Heroj ponosno svjedoči da je pobjedio nadom protiv svake nade, tako su ta molitva i slavlje mladih ljudi na ulicama Vukovara veliko svjedočanstvo našem gradu Heroju i svima da je Krist naša nada, naša pjesma i naša snaga.

 

Mateja Pavlović │duhos.com

 

Preporučeno