Radionica „I JA SURFAM“

by abuzgo

U sklopu projekta „Korak“, odobrenog od strane Studentskog zbora Sveučilišta J.J. Strossmayera, u nedjelju 11. studenog grupa volontera udruge DUHOS je skupa sa studentskim kapelanom vlč. Mariom Žigmanom u Domu za starije i nemoćne osobe (Drinska 10, Osijek) održala radionicu pod nazivom „I ja surfam“. Korisnike doma se upoznavalo s osnovnim pravilima korištenja mobitela te interneta uvodeći ih na taj način u moderan sustav komunikacije.
Radionica je započeta uvodnim pozdravom i govorom predsjednice udruge DUHOS, Marcele Šperande, ističući činjenicu kako mladi danas sve više zapostavljaju svoje starije, mičući ih postrani, zanemarivajući to kako bi svi mogli puno toga naučiti od starijih osoba, ali i kako bi svaka osoba mogla doprinijeti u modernom obrazovanju starijih osoba. Naglasila je da se udruzi DUHOS uvijek mogu obratiti s bilo kakvim poteškoćama i problemima, a ne samo s modernim tehnologijama.
Zatim je uslijedio pozdrav i zahvala na primanju i mogućnosti održavanja ove radionice te govor našeg studentskog kapelana vlč. Marija Žigmana. Studentski kapelan je naglašavao kako živimo u vremenu kada je treća dob na marginama ljudskog društva, kada nije dopušteno biti bolestan i kako se lako zaboravlja na starije i nemoćne osobe. Stavio je i naglasak na to da Crkva već od svojih početaka ima posebnu ljubav prema bolesnim i nemoćnim osobama te kako je Isus sam pokazao to svojih djelovanjem i prebivanjem među bolesnima, siromašnima i potlačenima te kako je, upravo, to razlog zbog čega se ova radionica održava i zašto smo se sastali – Ljubav prema starijima izričaj je naše ljubavi prema Kristu– kaže vlč. Mario. Govorio je kako su baš starije i nemoćne osobe slika trpećeg Krista u današnjem svijetu, ali i da mi mladi želimo ovim susretom unijeti duh mladosti kako bi njihov duh pomladili. Osim toga, susret je osmišljen i kako bi se naučile neke nove stvari te kako bismo prenijeli dio našeg znanja o korištenju mobitela, interneta i društvenih mreža.
Nakon govora vlč. Marija Žigmana, imali smo kratko izlaganje našeg studenta Mate Iličića o prednostima i nedostacima interneta. Za prednosti interneta naveo je brzinu prijenosa podataka te brže pronalaženje i korištenje podataka, lakša povezanost sa svojim obiteljima (sa osobama koje žive u udaljenim mjestima, inostranstvu), dok je za nedostatke naveo mogućnost krađe podataka, opasnost od davanja previše informacija koje bi se mogle na bilo koji način zloupotrijebiti. Kratko ih je ispitivao što znaju na mobitelima te su se, zatim formirale grupe sa studentima koji su pokazivali sve mogućnosti korištenja mobitela i društvenih mreža. Druženje je popraćeno animiranjem članova DUHOS banda. U pjevanje i sviranje su se uključili i neki korisnici doma. Druženje je privedeno kraju u opuštenom i veselom ambijentu.
Marija Terzić

Preporučeno