Plava crta
Utorak, 13.10.2020.

Facebook Facebook

Share
Like

Tradicionalno zavjetno hodočašće studenata osječkog Sveučilišta u Aljmaš, Gospi od Utočišta na početku akademske godine, održano je u subotu, 10. listopada 2020. Grupa studenata, mladih i radničke mladeži koja se okuplja na studentkom vjeronauku u Osijeku, hodočastila je pješice pod vodstvom sveučilišnog kapelana, doc. dr. Davora Vukovića i studentskog kapelana, vlč. Marija Žigmana.

Nakon uvodne molitve ispred Župe sv. Ćirila i Metoda u Osijeku, koju je predvodio vlč. Žigman, uslijedio je hod do Aljmaša. Mladi su putem molili krunicu, pjevali, razgovarali i međusobno se upoznavali, a imali su priliku i za sakrament ispovijedi.

Na polovici puta, u Sarvašu, hodočasnike je dočekao župnik Župe Rođenja sv. Ivana Kristitelja, vlč. Mario Brkić sa svojim župljanima. Oni su ugostili mlade, omogućili im predah i okrepu. Nakon molitve u župnoj crkvi, vlč. Brkić kratko je upoznao mlade s poviješću župe Sarvaš, ali i s trenutnim aktivnostima i grupama koje djeluju na području župe.

Po dolasku u aljmaško svetište uslijedila je misa koju je predvodio vlč. Žigman, dok je sveučilišni kapelan Vuković uputio prigodnu propovijed.

Promišljajući kako živjeti i pronositi evanđelje u ovim specifičnim okolnostima doc. dr. Vuković istaknuo je da vjernici pred tim izazovima ne stoje oslonjeni na sebe i svoje snage, već uzdajući se u Božju pomoć i povjerenje jer je On prisutan u svim životnim situacijama. Nadalje je pojasnio kako smo pozvani naviještati evanđelje u zgodno i nezgodno vrijeme. „Ovakvi uvjeti možda se čine teški, ali velike krize postojale su i prije. Starozavjetni progoni izabranog naroda, sužanjstva, različite totalitarne tiranije, razne bolesti i epidemije zbog kojih je umrlo mnogo ljudi. Nije bilo lako ni tada naviještati evanđelje, a nije možda ni danas. Ipak, to nas ne smije obeshrabriti i učiniti malodušnima. Pozvani smo crpiti snagu u sakramentima i osobnoj molitvi, hraniti se radi nas samih i našeg duhovnog rasta, a onda kako bismo mogli i druge nahraniti“, rekao je doc. dr. Vuković.

„Prvo čitanje koje smo čuli, iz Pavlove poslanice Filipljanima – četvrto poglavlje, u kojem Pavao hrabri vjernike i potiče na radost u Gospodinu uz molitvu i zahvaljivanje – on piše iz zatvora, svjestan kako ga uskoro vjerojatno čeka mučeništvo“, ustvrdio je propovjednik. „Iz takve krajnje teške životne situacije, on poziva na radost koja izvire iz Gospodina, koja izvire iz vjere. Pozvani smo dakle na takvu predanu vjeru po kojoj ćemo svoje križeve, strahove, neizvjesnosti i sve drugo što nas možda opterećuje stavljati u Božje ruke i prepustiti njegovoj providnosti, susretati se s Bogom i u njemu pronalaziti mir. Takvim životom i primjerom moći ćemo naviještati Božje Kraljevstvo već ovdje na zemlji i drugi će u nama prepoznavati živoga Boga“, zaključio je propovjednik Vuković.

Nakon završetka mise, uslijedio je ponuđeni zajednički ručak, prilika za osobnu pobožnost i obilazak svetišta te povratak organiziranim prijevozom u Osijek.

Anamarija Buzgo

Utorak, 13.10.2020.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
4
stu
2020

Otvorene prijave za Duhos Brucošijadu

3. po redu Duhos Brucošijada je pred nama. Geslo koje će nas voditi riječi su…

Plava crta
1
stu
2020

Tjedan Svetskog saveza mladih u Osijeku

Od 4. do 6. studenoga 2020. od 18:00 do 21:00 sati Savez mladih organizira konferenciju…

Plava crta
30
lis
2020

Upoznavanje đakona sa studentskim pastoralom

U utorak, 27. listopad 2010. godine u župnoj dvorani župe sv. Ćirila i Metoda u…

Plava crta
29
lis
2020

Prepuštanje Gospodinu

Prepuštanje Gospodinu Razni su poticaji kojima nas Gospodin približava sebi, ali i kojima nas potiče…

Plava crta
DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.