Upoznavanje đakona sa studentskim pastoralom

by abuzgo

U utorak, 27. listopad 2010. godine u župnoj dvorani župe sv. Ćirila i Metoda u Osijeku trojica novozaređenih đakona Đakovačko-osječke nadbiskupije, vlč. Krešimir Iljazović, vlč. Robert Erk i vlč. Bruno Diklić susreli su se sa sveučilišnim kapelanom vlč. dr. Davorom Vukovićem, studentskim kapelanom vlč. Mariom Žigmanom, predsjednicom udruge Duhos prof. dr. Marcelom Šperandom te predstavnicima studenata koji djeluju unutar studentskog pastorala. Susret je održan u okviru programa đakonske pastoralne godine koji je organizirao vlč. Vuković koji je ujedno jedan od predavača na pastoralnoj godini, a sve s ciljem upoznavanja đakona s djelovanjem pastorala studenata, aktivnostima i susretima koji postoje unutar istoga te iskustvu rada s mladima.
U prvo dijelu susreta kapelani su đakonima kratko pojasnili program rada sa studentima i mladima te ih upoznali s različitim vidovima studentskog pastorala. Također, iznijeli su neka svoja iskustva i dali smjernice na što trebaju pripaziti i kakvi ih izazovi možda očekuju u radu s mladima, ali i općenito na župama te ih ohrabrili da nikad ne izgube temelj, a to je susret s Gospodinom u osobnoj molitvi te euharistija. Uputili su ih da budu spremni i voljni raditi i s malom grupom koju imaju jer je svaka osoba ponaosob važna i potrebita Boga.

U drugom dijelu susreta đakoni su se upoznali s konkretnim susretima koji se redovito održavaju u okviru studentskog pastorala te na koji način djeluju pojedine grupe mladih, medijski tim, volonteri, ministranti, bend, čuvari kapelice koji su angažirani na tim susretima, a s kojima su ih upoznali članovi nekih od timova. Također, đakonima je predstavljena nedavno izašla aplikacija Duhos, sama ideja nastanka, sadržaji koji se nude i na koji način danas može poslužiti mladom čovjeku. Studenti su također istaknuli hodočašće u Aljmaš kao priliku dubljeg susreta s Gospodinom i za boljim upoznavanjem onih koje možda često susreću, ali s kojima nemaju priliku toliko razgovarati te važnost brucošijade koja se organizira već 2 godine, a nakon koje mnogi nastave dolaziti i uključivati se u same timove.

Đakoni su nakon toga iznijeli neka svoja promišljanja o onome što ih možda čeka na župama te pitanjima o kojima razmišljaju. Po završetku susreta uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio vlč. Mario Žigman uz koncelebraciju vlč. Davora Vukovića skupa s trojicom đakona.
Vlč. Mario Žigman u svojoj je propovijedi, oslanjajući se na dnevni evanđeoski ulomak iz Lk 13, 18-21, progovorio o snazi malog zrna gorušice koje, iako manje i od makova zrna, kasnije donosi velike plodove. Mi se često obeshrabrimo kada se toliko potrudimo oko nečega što radimo ili želimo na sebi nešto promijeniti, a onda kao da se ništa ne događa, ništa se naizgled ne mijenja i ne vidimo odmah plod tog svog truda. No Bog strpljivo radi s nama i kad mu dopustimo on nas polako i strpljivo oblikuje i mijenja, dopušta razne situacije kako bi shvatili da on to sve vodi, da nas ljubi i u konačnici da prepoznaje naš trud. Jako malo kvasca potrebno je da ukvasa cijeli kruh i da imamo u obilju. Tako i Bog, i onaj naš mali trud koji činimo s ljubavlju blagoslivlja i nagrađuje, ali ne možda odmah. Kao što to malo zrno gorušice posijano naraste u veliko stablo s velikim krošnjama vjerujemo da je rastao i svećenički poziv i iskustvo Boga koje doživljavaju đakoni koji su bili prisutni i koji o tome svjedoče. Vlč. Krešimir Iljazović posvjedočio je onda okupljenoj zajednici kako je svoj svećenički poziv doživio u redovitoj svakodnevici susretanja s Gospodinom. Gospodin ga je stalno poticao, pozivao ga i hrabrio da nastavi svoju ministrantsku službu i tako polako oblikovao i pripremao njegovo srce sve dok nije bio u potpunosti spreman taj poziv i prihvatiti. Tijekom svoje bogoslovske formacije posvjedočio je kako se s Božjom pomoći još više učvrstio u svojoj odluci, uspješno završio studij te polako korača k svećeništvu.

Nakon svete mise uslijedilo je euharistijsko klanjanje koje su predvodili vlč. Robert Erk i vlč. Bruno Diklić koji su promišljali o važnosti iskrene molitve koja dolazi iz srca na temelju evanđeoskog ulomka o farizeju i cariniku iz Lk 18, 9-14.

A. Buzgo

Preporučeno