Duhovno molitveni susret mladih u Slavonskom Brodu

by admin

 

Duhovno-molitvena večer za brodsku mladež, posebno za maturante u znak zahvalnosti na kraju njihova srednjoškolskog obrazovanja, održana je u  Slavonskom Brodu, u Katehetskom centru župe Gospe Brze Pomoći, u srijedu, 18.svibnja.

Susret je bio posvećen i sjećanju na blaženoga Papu Ivana Pavla II, u povodu njegova 91. rođendana.

Program su zajednički organizirali Župa Gospe Brze Pomoći i Forum katoličke mladeži Ka.Mo.BROD, a svetu Misu predvodio je pater spiritanac Arkadiusz (Arek) Krasicki, studentski kapelan u Osijeku, inače rodom iz Poljske. Suslavili su domaći župnik Ivan Lenić i podvinjski župnik pater Ante Šiško koji je dekanatski povjerenik za mlade.

Podsjetivši mlade na toliko puta izgovorene riječi blaženog Ivana Pavla II.  NE BOJTE SE!, pater Arek je u propovjedi je pojasnio kako se one ne odnose na fizički strah, jer na poljskom jeziku imaju sasvim drugu konotaciju. – Radi se o strahu koji dotiče ljudsku srž, tvoje dubine, ne osjetila, ne onoga što sada osjećaš, čega se sada bojiš…Ne! Papa nam zapravo posvješćuje da u ljubavi prestaju svi strahovi, pa ako iskreno voliš i ako to uistinu želiš, tek tada možeš otvoriti vrata svoga srca Kristu – naglašava p.Arek.

Maturantima je pak poručio da ne zatvaraju svoje srce, da otkopavaju svoje talente, da čuvaju poruke Ivana Pavla II. koji je tako volio mlade: Toliko nam je puta  blaženi Ivan Pavao poručio ne  bojte se, ne bojte se…! Ali također nam je poručio: čuvaj svoje tijelo, nadvladaj svoje strasti jer pozvan si na svetost takav kakav jesti. I imaj cilj u životu, a to je Očeva kuća – vječnost, zaključio je studentski kapelan Krasicki, podsjetivši i na misao blaženoga Pape: vrijeme prolazi, vječnost čeka!

– Ne osvrćimo se s toga stalno na prošlost, ne brinimo za sadašnjost. Svi smo mi pozvani da usmjerimo svoje poglede prema vječnosti! Svi smo pozvani da se odazovemo na duhovnost, iako ponekad ne prepoznajemo potrebu da rastemo duhovno – kazao je pater Arek.

Mladi su promišljali o životu i porukama blaženoga Ivana Pavla II., kroz molitvu i meditaciju…Mnogi su se prepoznali u njegovim mislima o mladima, o znanosti i vjeri koje nisu ni u kakvom razlazu, o Svjetlosti koji je sam Krist…Kao laici pronosimo klasje Evanđelja po kućama i školama, po svakome mjestu na kojemu radimo ili provodimo slobodno vrijeme, poziva nas naš Papa Veliki. I sada nas, u ovome zajedništvu blagoslivlja s prozorčića Kuće Očeve, maše nam i moli za hrvatski narod kojega je toliko volio…

Meditativnim duhovnim šansonama susret je prekrasno animirao Zbor mladih Apostoli mira iz Mađareva, koji su ujedno promovirali i svoju pjesmu Hvala ti, o blaženi. Pred kraj je bilo  riječi i o posljednjim pripremama za hodočašće mladih u Zagreb, na susret s Papom Benediktom XVI., kojom prilikom je istaknuto da će na tome susretu biti više od 700 mladih s područja Slavonskog Broda, što je gotovo polovina od ukupnog broja hodočasnika prijavljenih za Zagreb, iz cijele Đakovačko osječke nadbiskupije.

Susret je završio adoracijom (klanjanjem) pred Presvetim oltarskim Sakramentom u župnoj crkvi Gospe Brze Pomoći, koju je predmolio pater Arek Krasicki, a pjesmom animirao zbor Apostoli mira iz Mađareva. Dok je razgovarao s Isusom, pater Arek molio je i za one mlade koji idu na susret s Papom u Zagreb. Zazivao je Duha Svetog da nam svima pomogne. Da nas ojača, da nam se ne izgubi smisao života, da nas ne hvata strah, da se  pouzdamo u snagu Duha Svetoga, darujemo mu sve. Ne dio sebe, nego cijeloga sebe jer tako nećemo ništa imati za sebe, ali ćemo imati sve s čitavim sobom.

Tekst: Ivica Vlašić i Davor Zeba

Foto: Vlatko Vučković

 

Preporučeno

Leave a Comment