Hodočasnička biciklijada studenata i radničke mladeži

by admin

OSIJEK/ALJMAŠ – Studenti i radnička mladež, pod vodstvom p. Arkadiusza Krasickog, studentskog kapelana Osječkog sveučilišta, 24. rujna krenuli su na jesensku, hodočasničku biciklijadu, a odredište je bio Aljmaš i svetište Gospe od Utočišta.

Na put su krenuli u jutarnjim satima, vozili su po prometnim cestama te se držali prometnih pravila, pa je međusobna komunikacija bila otežana, a Isus je hodočasnicima tijekom puta bio jedini mogući, ali i  najbolji sugovornik.

Kako bi tema osobnog promišljanja bila što aktualnija, već na prvom stajalištu dobili su upute na temelju Lukina evanđelja o Isusovu pozivu ribarima da bace mreže, te su na Njegovu riječ oni ulovili mnoštvo riba. Put do Aljmaša ne bi bio ugodno iskustvo da biciklisti nisu pazili jedni na druge, upozoravali na prometna sredstva i zajedno rješavali poteškoće ispuštenih guma te „neposlušnih lanaca“ koji su teško podnosili uzastopno mijenjanje brzina zbog vožnje uzbrdo i nizbrdo. Tijekom odmora vremena je bilo za međusobno druženje, upoznavanje te prijateljsku šalu.

Po dolasku hodočasnici su pozdravili Gospu od Utočišta, pola sata zadržali su se u šutnji i osobnoj pobožnosti, a potom su razgovarali o svojim iskustvima. Djelovati po Božjoj volji, imati ražareno srce, biti Isusove ruke te okupljati mnoštvo, ne zaboraviti s Isusom krenuti u svaki posao i svaki dan, samo su neki od poticaja koje su izrekli. Studentski kapelan zahvalio je mladima na spremnosti i volji žrtvovati se za Krista tijekom biciklijade, jer trebalo je rano ustati, ostaviti udobnost svakodnevice, oznojiti se i umoriti kako bi stigli do Gospe Aljmaške. Zahvalio je mladima i na njihovoj otvorenosti te im je poručio da uvijek budu spremni svjedočiti jer nikad ne znaju tko ih i gdje sluša, koja će riječ ili djelo nekoga dotaknuti i potaknuti na promjenu života.

Razgovor je obuhvatio i planove DUHOS-a za novu pastoralnu godinu, a p. Krasicki podsjetio je na redovite aktivnosti: večernje mise radnim danima u osječkoj, donjogradskoj kapelici Snježne Gospe u 19.30 sati, redovita tjedna klanjanja svakoga utorka nakon večernje mise te nedjeljna misna slavlja u osječkoj konkatedrali u 11.30 sati. Pri povratku u Osijek hodočasnici su bili tjelesno umorni i iscrpljeni, ali duhom odmorni, sretni zbog novih prijateljstava i spremni za nove pothvate, kako u pastoralnoj, tako i u studentskoj godini.

M. Kuveždanin

 

Preporučeno

Leave a Comment