Izvješće o radu volontera

by Duhos

Ove akademske godine, ujedno i Godine milosrđa, odlučili smo promicati djela milosrđa. Započeli smo podjelom letaka koji su sadržavali navode duhovnih i tjelesnih djela milosrđa kako bismo što više ljudi potaknuli na djelovanje. Da ne ostane samo na riječima i papiru, odlučili smo ih što više provesti u djelo.
Posjetili smo Dom za odgoj djece i mladeži. Pri prvom posjetu domu, pater Arek ispričao je priču o tri drveta koja su u životu željela postići nešto tako veliko da ostanu zauvijek zapamćeni. Od prvog drveta napravljene su jaslice, drugo je postalo lađa s koje je Isus propovijedao, a treće je postalo križ na kojem je dao svoj život za nas. Nakon te priče, zajedno smo s djecom izrađivali križiće s porukama koje su mogli nekome darovati ili ostaviti na neko njima važno mjesto. Prilikom drugog posjeta, pater je u uvodnoj riječi potaknuo sve na razmišljanje o Božjoj ljubavi koja oprašta svaki grijeh. Nakon toga izradili smo domsko stablo ljubavi na koje su štićenici doma i svi prisutni upisali svoje pozitivne strane, ali i sve ono što bi željeli promijeniti i na taj način postati bolji. Međusobno smo izvlačili imena i odlučili moliti za osobu koju smo izvukli.
Posjetili smo i Dječji dom Klasje nastojeći poučiti djecu kako je Bog radost i kako ga se kroz pjesmu može slaviti. Vrlo rado su se priključili pjesmi i druženju.
U adventu smo posjetili Dom umirovljenika gdje smo razgovarali o božićnim običajima u našim rodnim mjestima. Mnogi su se prisjetili kako su davno, kao mladi puno pješačili kako bi stigli na zornice. Budući da su često usamljeni, odlučili smo ih oraspoložiti pjesmom i razgovorom. Na blagdan Cvjetnice, naši su volonteri u domu izveli predstavu Drvo ima srce, Sheila Silversteina, u kojoj je prikazana ljubav jednog stabla prema maloj djevojčici koja u njemu ima veliko uporište i pomoć, ali koja napušta to stablo, onoga koji joj daruje sve što ima. Ipak, naposljetku, vraća se tom stablu koje ju radosno prima. Promišljajući o svome vlastitom životu i svima koji nam nesebično dijele svoju ljubav, bili smo u prilici odlučiti se za bezuvjetnu ljubav, bez želje da nam bude uzvraćeno, zaboravljajući na svako zlo. Ljubav takvog stabla podsjeća nas na Kristovu ljubav, koja se predala na drvetu križa za spasenje cijeloga svijeta. Uz zajedničku pjesmu i razgovor o teškoćama i radostima, o nadi i osobnoj vjeri, rastali smo se obogaćeni životnim pričama koje su nas osnažile za nastavak hoda na vlastitim životnim putevima.
U adventskom smo vremenu u Tvrđi organizirali i humanitarni koncert duhovne glazbe čiji su prihodi bili namijenjeni studentima u potrebi. Za glazbu se pobrinuo Duhos band, a volonteri su izradili anđelčiće i druge ukrase koji su se prodavali, dok su profesori pekli kolače.
Na otvaranju Jubilejske godine mladih naše Nadbiskupije, u Đakovu smo prezentirali naš volontersko-karitativni tim, ali i cjelokupni pastoral studenata u Osijeku. Ponudili smo im sve potrebne informacije o susretima, vjeronaucima i klanjanjima te ih pozvali da se priključe kad budu u mogućnosti.
Tijekom godine, u dva smo navrata izrađivali krunice Duhu Svetom. Na taj način, poticali smo na molitvu krunice te zajedno molili devetnicu Duhu Svetom. Prihodi od prodaje bili su namijenjeni za studente u potrebi. Također, na duhovskom bdijenju dijelili smo biblijske poruke s ciljem promicanja kršćanskih vrijednosti i razmatranja Božje riječi.
Godinu smo zaključili izradom jastuka za potrebe klečanja koji su prvenstveno namijenjeni klanjanjima utorkom, ali i za svakodnevnu molitvu pojedinca.
Sav naš trud i dalje će bit usmjeren na pomaganje drugima; materijalno – prodajom naših radova, ali i duhovno – lijepom riječju, porukom i poticajem.
Zahvaljujemo i profesorima našeg Sveučilišta, novinarima i svima koji također daju svoj doprinos našem radu.

Preporučeno

Leave a Comment