Jubilej mladih

by Duhos

Otvaranje Godine mladih, priprema za nadolazeći SHKM u Vukovaru, osnivanje mreže mladih unutar Nadbiskupije, održavanje prvog susreta voditelja zborova, predstavljanje udruga i pokreta unutar naše Nadbiskupije i naravno, zajedničko slavlje i zahvala Gospodinu, povod su okupljanja mnoštva mladih u Đakovu 14. svibnja.

„Vas, koji ste danas ovdje, pozivam da budete milosrdni kao Otac nebeski te da se tijekom ove godine svi potrudimo biti ono što jesmo: apostoli i subjekti, a ne samo objekti, te nositelji pastorala mladih u našim župnim zajednicama, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić okupljenim mladima, koji su došli na Jubilej mladih u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, a bilo ih je oko 900.

Nadbiskup Hranić pred okupljene je stavio pet zadaća oko kojih bi se trebali potruditi u Godini mladih koja će trajati do svetkovine Velike Gospe 2017. godine. Istaknuo je da je važno snaženje zajedništva među mladim vjernicima i njihovo međusobno povezivanje i koordiniranje. Uz to, naglasio je i važnost osnaživanja duha volonterstva među mladima i formacije mladih volontera što se osobito pokazalo potrebnim za vrijeme katastrofalnih poplava i skrbi za val izbjeglica. Kao treću zadaću naveo je snaženje redovitog pastoralnog katehetskog okupljanja i angažmana mladih u župnim zajednicama, a u četvrtoj  potiče liturgijski odgoj i formaciju zborova mladih, osobito voditelja zborova mladih na području nadbiskupije. Potaknut odlaskom mnogobrojnih fakultetski obrazovanih djevojaka i mladića naše Nadbiskupije u inozemstvo, ističe da je potrebno pokrenuti socijalne inicijative u prilog mladih kako bi se potaklo rješavanje aktualne problematike.

Program se nastavio u Nastavno-sportskoj dvorani u kojoj su predstavljene različite udruge među kojima je i naša udruga DUHOS imala prikladan „štand“. Predstavljanje je pripremljeno s ciljem poticanja mladih da slične pokrete i akcije pokušaju organizirati i u svojim župama. Mladi su osobito bili zainteresirani za djelovanje Marijinih obroka  te smatraju da je takve projekte potrebno proširiti u svim župama. Osim toga, većina je uvidjela potrebu za osnivanjem Socijalne samoposluge u svim mjestima.

Članovi udruge DUHOS prisustvovali su ovom događaju i vratili se u Osijek s mnoštvo poticaja, ideja i želja koje bi mogli ostvariti u svojim župama.

„Kršćani koji nisu revolucionari vremena u kojemu živimo, nisu istinski kršćani.“
papa Franjo

Preporučeno

Leave a Comment