1. korizmeni seminar – “Što sam naučio od drugih i drugačijih?”

by abuzgo

U utorak, 23. veljače, u osječkoj župi sv. Ćirila i Metoda održan je prvi korizmeni seminar na temu „Što sam naučio od drugih i drugačijih“ koju je predstavio prvi kapelan Hrvatskog katoličkog sveučilišta vlč. dr. Odilon Singbo, a koji je održan u suradnji s Ekumenskom inicijativom žena iz Omiša.

Susret je započeo misnim slavljem koje je predvodio vlč. Odilon, a u koncelebraciji su bili studentski kapelan vlč. Mario Žigman te sveučilišni kapelan vlč. dr. Davor Vuković. U propovijedi se vlč. Odilon prvo osvrnuo na evanđelje u kojem smo čuli molitvu koju nas je sam Gospodin učio moliti te je istaknuo kako je prihvatljivo vjerovati, a ne moliti, ali nije prihvatljivo moliti, a ne vjerovati. U prvom slučaju vjerujemo Gospodinu da će nas voditi i da On ima sve u svojim rukama, ali ne pričamo s Njime o tome. U drugom slučaju, moliti Ga za nešto, a ne vjerovati Mu nije nikako ispravno ni prihvatljivo. Prve riječi koje izgovaramo moleći su „Oče naš“ i te riječi kapelan Odilon povezuje sa svojim naslovom. Bog je otac svima nama i to nas sve međusobno povezuje. Pristupati ljudima s predrasudama, kategorizirati ih po skupinama i generalizirati, s čime se i sam susretao, ističe da nije dobro. Trebamo dopustiti drugome da bude on. Međusobno se trebamo prihvaćati i uvažavati s naglaskom da u tome svemu ne gubimo sebe, da ostanemo svoji. Te je misli potvrdio primjerima iz vlastitog iskustva te iz susreta s drugima.

Poslije misnog slavlja uslijedilo je Euharistijsko klanjanje u kojemu smo dodatno produbili razmatranje nad riječima „Oče naš“, o našim odnosima s roditeljima i s bližnjima te o odnosima s onima kojima na neki način pripadamo i koji pripadaju nama. Nastavili smo razmatranje i nad riječima „budi volja Tvoja, kako na nebu, tako i na zemlji “. Često Gospodinu predstavljamo svoje ideje i vizije te Ga molimo da bude onako kako mi želimo, da i ovdje i na nebu bude onako kako smo mi to sami zamislili. Zamolili smo Ga da nam očituje svoju volju i po njoj nas vodi, korak po korak. Klanjanje je završilo razmišljanjem i molitvom o oprostu i prestanku zamjeranja drugima, oslobađanju od gorčine i nemogućnosti opraštanja. Time je završen susret u utorak.

U srijedu, 24. veljače u 15.00 započela je „Gozba ljubavi“ u nadbiskupijskom Vikarijatu. Bila je to prilika za susret vlč. Odilona sa studentima i mladima zajednice Duhos te mladima iz župe Uzvišenja sv. Križa iz osječke Retfale. Susret je započeo molitvom krunice Božjeg milosrđa na sve naše nakane, a zatim je nastavljen druženjem u dvorištu Vikarijata gdje smo imali priliku upoznati se s kapelanom. Razgovarajući s njime saznali smo o njegovom životnom putu, kako se razvio njegov poziv, kako je na svome putu prepoznao Božju volju, ali i kakav je život u Africi. Dok smo razgovarali s kapelanom na osječkoj Promenadi, student Antonio Rendulić naslikao je vlč. Odilonu nekoliko slika koje će mu ostati kao uspomena s ovih susreta. Iscrpno svjedočanstvo vlč. Odilona uistinu je svakome na izgradnju. Kako je i sam rekao, nije bit našeg susreta i razgovora samo čuti i ići dalje. Bit je u tome da međusobna komunikacija bude na vlastitu izgradnju, da svaki pojedinac osjeti potrebu za nekom promjenom u životu jer uvijek imamo nešto naučiti jedni od drugih.

FOTOGALERIJA
PROPOVIJED

Veronika Lončar

Preporučeno