Pokloniti neočekivano

by admin

Imamo stvari kojih se je lako odreći – viška stvari, dodatne čokolade i druge hrane koje imamo u većoj količini, sitnijeg novca, stare odjeće koja nije moderna ili nam je dosadilo nositi je. Ponekad je lakše materijalno pomoći i možda čak i zadovoljiti svoje osjećaje tim putem, nego žrtvovati barem dio nečega što nam je drago.

Teže je žrtvovati svoju udobnost, taštinu, odmor, najdražu hranu i druge materijalne i emocionalne „komocije“ na koje smo navikli. Naravno, ako sve što darujemo prikazujemo Bogu i pri tome nastojimo pročišćavati svoje nakane i rasti u ljubavi prema Bogu i bližnjemu, sigurno ne činimo loše… No kako bismo na neki način „osvježili“ svoj duhovni život i još se više oslobodili od stvari, odnosno predali čitave sebe Gospodinu, možemo probati darovati nešto što nam je inače teško i to prikazati Gospodinu.

Možemo, primjerice, pokušati darovati krv, ako smo inače pomalo gadljivi ili lijeni se angažirati po tom pitanju. Pri idućoj kupovini možemo pokušati manje potrošiti na svoja neka zadovoljstva i taj novac darovati u dobrotvorne svrhe. Ako trošiš višak novca koji imaš na npr. pretjerano uređivanje, nokte i stalne odlaske na frizuru, ili pak kave, čokolade i časopise, kako bi bilo da se barem dijela toga odrekneš i daruješ za misije, za djecu koja nemaju što jesti, ili ljudima koji prose hranu i osnovne kućne potrepštine? Na nama nije da sudimo o tuđim životima, već da darujemo poput Gospodina: do kraja i čista srca

Neka te svjetlo i ljepota ovoga Božića potakne da daruješ nešto što ti nije tako lagano darovati. To može biti i tvoje vrijeme, koje možeš u novoj godini uložiti u volontiranje ili neku aktivnost za opće dobro. Zamoli Duha Svetoga da ti pokaže koje su tvoje slabosti i gdje te može povesti, da bi te promijenio i približio te Gospodinu.

Pokušaj darovati nešto neočekivano, nešto što ti nije tako lagano za odreći se. To prikaži Gospodinu i prepusti se slobodi i ljubavi, koju će ti On nesebično darovati.

S.D. | duhos.com

Preporučeno

Leave a Comment