Svetost je ponuđena svima

by admin

U studentima popunjenoj osječkoj župnoj crkvi sv. Ćirila i Metoda, 2. prosinca 2014. održana je adventska duhovna obnova „Radost svetosti“, koju je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. O radosti koja nije prolazna, kao tajni ljudskog postojanja i pozivu na svetost koji je ponuđen svima, govorio je o. Hranić, naglašavajući mladima kroz brojne biblijske slike problem suočavanja čovjeka sa svetošću. „Mi smo sveti izašli iz Božjih ruku. U sebi imamo dimenziju svetosti“, ohrabrio je sve studente nadbiskup, govoreći kako svetost nije povlastica nekolicine pojedinaca, te da svetost koja dolazi po spasenju Isusa Krista nije posljedica grijeha, već iskaz Božje ljubavi za čovjeka, koja se ne smanjuje ni kad čovjek odlazi od Boga.

Studentima je govorio o starozavjetnim ljudima, koji su svoje zajedništvo s Bogom promatrali kroz ovozemaljske okvire i Božji blagoslov gledali kroz materijalni blagoslov, blagostanje, brojno potomstvo, uspjeh i slično. „Čovjek postupno otkriva Božji naum za njega“, rekao je nadbiskup i, „savez Boga s čovjekom u Novom zavjetu dolazi do svog vrhunca u utjelovljenom Sinu Božjem.“ Nadbiskup, pastir svih mladih i studenata nadbiskupije, kako je to istaknuo studentski kapelan p. Arkadiusz Krasicki, CSSp u uvodnoj molitvi susreta, sve je prisutne potaknuo na razmišljanje o najljepšem licu Crkve tj. „ponovnom otkrivanju Boga i Božje ljubavi“.

Razmatrajući pojedine biblijske odlomke poput vapaja Propovjednika, te Psalma 77., gdje se promatra prividna sreća grešnika, svoje poticaje o radosti svetosti nadbiskup iznosi i spoznajama o tome kako ljudi postupno otkrivaju kako je biti s Bogom jedina istinska sreća. U tom smislu svetost nije samo u uzdignuću i uspjehu čovjeka, nego se itekako može živjeti i po trpljenju, patnji, te kroz jad i gubitak: „To su također mjesta za očitovanje Božje slave. U Novom zavjetu se svetost i slava Božja očituju po samoponiženju i samoopljenjenju.“ Nadbiskup je nastavio poticajima sv. Ivana Pavla II. s njegovog posjeta đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, koji je tada podsjetio sve kršćane na poziv na svetost i poziv na misionarski put. „Onaj koji ima Boga u sebi, nastoji biti svjetlo u ovomu svijetu. On ne proklinje tamu. Srce je ispunjeno mirom jer zna da je sve u Božjim rukama.“ Pozivom na povjerenje u Boga, jer je svijet Njegov i jer je On ušao u svijet, te želi biti dinamička snaga ljudskog postojanja, studenti su uvedeni u drugi dio susreta tj. klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu.

Duhovnu obnovu pjesmom i slavljem animirao je DUHOS band, a studentski kapelan je sve studente i mlade potaknuo na pripravu za Božić kroz sakrament ispovijedi, posebno veliku ispovijed za sve studente koja će biti 17. prosinca u osječkoj konkatedrali.

Sanja Dugandžić | duhos.com

Preporučeno

Leave a Comment