Blago tebi ako se ne sablazniš o mene! (Mt 11, 2-11)

by admin

Jesi li ikada razmišljao zašto si kršćanin? Jesi li se propitivao? Pokušat ću dati neke smjernice kako bi sam mogao odgovoriti na ta pitanja. Vjera tvojih roditelja dovela te na izvor vode žive. U krštenju si primio zrno vjere, koje kroz godine klija u tvom srcu. Vjera raste. Danas sam, zajedno s Božjom milošću, oblikuješ dar vjere, odnosno sam odgovaraš Bogu koji te poziva. Isus Krist je Očeva Riječ koja se u vremenu utjelovila, da bi spasila ljudski rod svojom smrću i uskrsnućem. Isus je Riječ, koju Otac izgovara i čini sve novo. Prema tome, kršćanin nije onaj koji vjeruje u Boga, nego onaj, koji vjeruje u Isusa Krista, Sina Božjega. Nažalost, često imamo krive slike o Isusu Kristu, koje nas udaljuju od Evanđelja i od vjere. Mnogi su se razočarali u Isusa i otišli su svojim putem. Mnogi su se o Njemu sablaznili jer su mislili da će novi poredak nastati prema njihovom shvaćanju i željama.

Tako Ivanovo pitanje, koje postavlja Isusu preko svojih učenika, pomalo zbunjuje i nas: „Jesi li ti Onaj, koji ima doći ili drugoga da čekamo?“ On se pita nije li slučajno pogriješio u Isusu, kojeg je mnoštvu pokazao kao Jaganjca Božjega? Čitav svoj život Ivan je najavljivao dolazak Spasitelja. Duhovno je rastao. Držao je religioznu stegu, postio, mrtvio je svoje tijelo. Spreman položiti svoj život za Gospodina sada čeka svoj zadnji trenutak u Herodovom zatvoru. U to vrijeme Isus je već na djelu. On jede i pije i ne pazi s kim se druži. Ne traži za sebe naziv Mesije, Spasitelja, ali to potvrđuje svojim djelima. To je ujedno i odgovor koji šalje Ivanu: „Slijepi progledaju, hromi hode, gubavi se čiste, gluhi čuju, mrtvi ustaju, siromasima se navješćuje Evanđelje“. Druži se s carinicima i farizejima. On je blag. Čini se kao da te dvije slike ne idu zajedno. No, Ivan je spreman primiti svaku Isusovu riječ i svaki znak. On bezgranično vjeruje Isusovoj riječi: „Blago onom tko se ne sablazni o mene.“ Osobno, pitam se jesu li Ivanovi učenici povjerovali Isusovim riječima i jesu li prepoznali pohod Spasitelja? Neki tvrde da ih je zato Ivan poslao Isusu kako bi oni ostali uz Njega nakon Ivanove smrti. Možemo si samo zamisliti kako se Ivan obradovao Isusovom odgovoru. Iako je bio u zatvoru, bio je potpuno slobodan.

Isus je došao među nas. On dolazi među nas, a s Njim i Njegovo kraljevstvo. Oko Njega otkrivamo i prepoznajemo ljubav, nježnost i blagost. Trske napuknute ne želi prelomiti, stijenja što tek tinja neće ugasiti. On ima vremena za svakoga. Želi podržati svaki život. Pri tome pazi da ne počupa pšenicu i kukolj zajedno. Ljudi hrle k Njemu jer ne zazivlje gromove s neba, ne najavljuje odmazdu, nego obznanjuje pohod Božje ljubavi. Isus i danas liječi i oslobađa zarobljene. I nema drugoga mesije na svijetu. Ne postoji neki drugi Isus Krist osim Isusa iz Nazareta, koji je u ljubavi predao svoj život za sve ljude. On je došao. Ponovno će doći na kraju vremena. On dolazi svaki dan i pohađa svoje učenike. I nema drugoga!

Imaš li možda neku drugu sliku Isusa Krista jedinog Spasitelja? Možda misliš da još puno toga Isus nije za tebe učinio. Okrivljuješ Ga za smrt najdraže osobe. Ne želiš Mu oprostiti. Svi katkad pomislimo kao da se toliko toga još nije obistinilo, da bi Bog još puno toga trebao učiniti da bude sve kako smo to mi zamislili, tako kako smo to mi isprojektirali. Ljutimo se na Gospodina da odugovlači naše molitve, a mi klonemo i nemamo više strpljenja. Teško nam je povjerovati i odreći se samoga sebe te svaki dan nositi križ jer ne vidimo Isusa na djelu. Ne vidimo svaki dan kako Isus otvara oči slijepcima i uši gluhima. Često mislimo da je Sveto pismo lijepa priča zapisana slijedećim naraštajima. Zato Isusove riječi odjekuju i danas u našim ušima i srcima: „Blago tebi ako se ne sablazniš o mene! Blago tebi ako povjeruješ mojim riječima.“ Možeš se sablaznit ako hoćeš, ali što onda s tvojim životom? Htjeli bismo vidjeti Isusa na običan način. Međutim, On se skriva i traži našu vjeru.

Vjeruj! On je sigurno tu s tobom. Budi strpljiv i prepoznaj Ga u Božjoj riječi. Njegovo djelo spasenja nastavlja se svaki dan. On dolazi sve bliže tebi.

pater Arek Krasicki, CSSp, Osijek, HR

Preporučeno

Leave a Comment