Plava crta
Nedjelja, 6.10.2013.

Facebook Facebook

Share
Like

Polako završava Godina vjere, koju je proglasio papa Benedikt XVI. Ta me misao potiče da se zapitam koliko sam napredovao u vjeri. Drugim riječima, koliko sam se približio Bogu i povjerovao svjedočanstvu Isusa Krista, koji je istiniti svjedok?

U mnogih katolika znatno je oslabila vjera u Boga kao Osobu, te prema tome, vjera u Krista kao Sina Božjega. Sumnja se također u viđenje Crkve kao duhovnog prostora i puta k Bogu. Papa Ivan Pavao II. razlog tome vidi u novom poganstvu, racionalizaciji, te u tome da se unutarnji život ili duhovnost poistovjećuju s filantropijom ili civilno-društvenim aktivnostima u korist mira, pravde, ekologije, osobne kulture i socijalnog odgoja. Što nam preostaje? Odgovor je jedan, vapiti: „Gospodine, umnoži nam vjeru!“

Sin čovječji, kad ponovno dođe na zemlju, neće tražiti zlatne katedrale, misteriozne i famozne bazilike, koje su postale muzeji ili crkve sa šiljastim tornjevima. Isus Krist će tražiti vjeru. Hoće li je naći? Pred mojim očima stoje nove generacije mladih ljudi, studenata, nad kojima me Isus postavio pastirom. Sve više shvaćam vapaj Ivana Pavla II. koji moli pastire-svećenike za brižljivu pastoralnu podršku mladima. Ponekad se mlad čovjek osjeća izgubljeno. Luta bez cilja i smisla izgubljen u svijetu koji ga okružuje.

Vjera je dar od Boga. Ona je krepost ulivena u naše duše po krštenju. No, pozvani smo je njegovati. Ukoliko mladi čovjek ne vidi svoga pastira, koji je istiniti svjedok Isusovih riječi, kada ga ne vidi na koljenima s časoslovom u ruci, kada ne vidi svećenikovu sabranost, predanje i vjeru tijekom misnoga slavlja, kako će povjerovati Isusovom svjedočanstvu? To isto vrijedi i za obitelj. Dok mladić ili djevojka nisu ohrabreni vjerom svojih roditelja, kada ih ne vide okupljenih na zajedničku molitvu i oko Božje riječi s krunicom u ruci, kako će sami povjerovati? Ako mladi ne vide svoje roditelje na nedjeljnoj svetoj Misi, kako će oni ići? Olakšajmo Kristu napor da pronađe mlade ljude. Vjera je „poklad“, koji se prenosi iz generacije u generaciju po Duhu Svetom, koji prebiva u nama (2 Tim 1,14). Zato postanimo svjedoci vjere u svakodnevnom životu. Nije moguće živjeti vjeru jedino u crkvi, a izvan nje ponašati se kao da Boga nema.

Apostoli i učenici gledali su Isusovu vjeru i njegovu vjernost Ocu. Isusov odnos s Ocem bio je kroz molitvu. On je molio u osami. Po tome su apostoli prepoznali da vjera dolazi po molitvi. Kad smo jače povezani s Bogom, vjera je jača. Slikovito to ocrtava prispodoba o Gospodaru i sluzi. Nije, dakle, čudo da su učenici čeznuli za dubljom vjerom i još većim povezivanjem s Bogom. Zato njihov vapaj dolazi iz dna duše: „Gospodine umnoži nam vjeru!“ Oni su uvjereni da će pravednik živjeti od svoje vjere (Hab 2,4), te da je bez vjere nemoguće omiljeti Bogu (Hebr 11,6).

To je poticaj i nama. Zavapimo i mi: „Gospodine, umnoži nam vjeru!“ Vjera se ne računa na kilograme ili metre. Ona je povjerenje, koje mi dajemo Bogu. Ona je dar koji raste prema tvojoj potrebi slavljenja Boga. Stvar je očita, koliko ljubiš, toliko imaš povjerenja. U tom odnosu ništa se ne događa na silu. Svojim razumom i slobodnom voljom, dakle, čitavim svojim biće povjerujmo Gospodinu. Ponekad više vjerujemo drugim ljudima, nego Bogu. Međutim, Bog koji je istina ne laže. Još uvijek toliko blokada u nama. Dovoljan je najmanji suprotni vjetrić da se sruši naša kuća vjere izgrađena od karata. Molimo Gospodina za svetačku sigurnost vjere, koju je imala Gospa i ostali sveci. To se provjerava u svakom životnu trenutku. Dar vjere, koji dolazi od Boga, umnožava se na temelju suradnje s njim. Povjeruj mu da smrt nije kraj, da trpljenje ima smisla. Povjeruj da je on prisutan sada među nama i u svakom sakramentalnom znaku. Iskoristi tu šansu. Ponuđeno ti je spasenje. Ponuđen ti je život, drugačiji od ovoga koji sada živiš. Iskoristi priliku, sada ili tko zna hoćeš li imati drugu priliku!?

pater Arek Krasicki, CSSp

Nedjelja, 6.10.2013.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
Ovaj članak nema povezanih članaka

Odgovori

DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.