Kod Boga bez plave kuverte (Lk 18,1-8)

by admin

Uvijek me iznova oduševljava opis Mojsijeve molitve podignutih ruku. Dok je Mojsije držao podignute ruke i molio, pobjeđivala je izraelska vojska, ali čim ih je spustio nadjačao je neprijatelj. Nije mogao dugo izdržati u takvoj poziciji, zato je trebao pomoćnike Arona i Hura, koji su držali njegove ruke tijekom molitve. Mojsije je bio ustrajan u svojoj molitvi.

Vjerovao je Bogu da će On pobijediti na čelu svoje izraelske vojske. Izraelci nisu pobijedili vlastitom snagom, nego silom odozgor, ne ljudskom mišicom, ali po vjeri u Božje obećanje (Izl 17,8-13).

Gesta podignutih ruku poznata je u Bibliji. Sveti Pavao nalaže svojim zajednicama da vjernici mole na svakome mjestu podižući čiste ruke bez srdžbe i raspre (usp. 1 Tim 2,8). Tako je i većina Židova molila u hramu. Gesta podignutih ruku poznata je i nama. Tijekom misnoga slavlja svećenik više puta širi svoje ruke dok moli. Dok čovjek podiže svoje ruke gore, pokazuje da sve očekuje od svojega Oca i da moli s vjerom. Tada je nalik malom djetetu koje pruža svoje ručice prema svojim roditeljima. Biblijska gesta podignutih ruku neka nam bude poticaj u našim molitvama. Primjećujem da mladi jako vole tu gestu. Otvaraju se tako Božjoj milosti. Jako su u tome ustrajni. Gesta raširenih ruku i stav potpunog predanja i zagledanja u Boga dovode ih do iskustva susreta sa živim Bogom.

Usuđujem se također primijetiti da je evanđeoska udovica molila ustrajno nepravednog suca za milost. To me podsjeća na Mojsijevu ustrajnu molitvu. Nije važan sudac. On nije dobar. Bitna je ženina vjera i ustrajnost, kojom je promijenila sučevu odluku. Udovice su u Isusovo vrijeme bile potpuno bez socijalne zaštite, prepuštene sebi i ljudskoj milosti. Ovakva osoba ništa nije značila umišljenom sucu. Ona nema plave kuverte niti drugih mogućnosti ili veza kako bi uspjela postići sučevu naklonost. Sve što posjeduje je vjera da će sudac udovoljiti njezinoj molbi. Udovica ustrajno obija sučeva vrata. Čini to upravo podignutih ruku. Možemo si samo zamisliti kako je to išlo zločestom sucu na živce. Sigurno je i psovao i izgovarao pogrdne riječi. No, to nije omelo udovicu. Ona ga moli skroz dok ne bude uslišana.

Ustrajnost je dokaz vjere. Onaj koji vjeruje, nikada neće prestati moliti. Kako se osjeća Otac kada njegovo dijete spušta ruke i odlazi rezignirano? Bog djeluje upravo tada kada čovjek misli da je sve gotovo i izgubljeno. On djeluje kada nestaju ljudski planovi i kalkulacije. To je taj trenutak kada malakšu Mojsijeve snage i trnu mu ruke. Gesta podignutih ruku je gesta vapaja i potpunog predanja Ocu. Tako i udovica prepuštena sama sebi nije prestala očajno, ali ustrajno obijati sučeva vrata. Ona je bila hrabra žena.

Divim se evanđeoskoj udovici, a po njoj svim ženama, koje ustrajno mole za svoje obitelji. Mi nismo sami u molitvi. Uvijek vjera laika, moje braće i sestara, potakne i mene na ustrajnu molitvu i post. Osobna se molitva prelijeva u rijeku zajedničke molitve. Imaš i ti svoga Arona i Hura, koji ti podiže ruke i drži ih dok moliš. Osim toga darovan nam je Duh Branitelj, koji nas brani pred zlom, ali i moli u nama. On jednostavno čeka naš prvi korak. On čeka otvoreno srce, kako bi mogla šiknuti, poput vode, molitva potpunog predanja.

Postoje molitve i molitveni zazivi, koji već po svom sažetku pozivaju na ustrajnu molitvu. To su krunica i litanijski zazivi, utemeljeni na Božjoj riječi. Kroz ponavljanje molitelj može zaploviti u meditacijsku dubinu izgovaranih riječi. Sveto pismo nadahnuto je Duhom Svetim. Sveti Pavao naziva ga bogoduhno. Svakodnevno čitanje Božje riječi poziva nas također ponajprije na promjenu srca i ustrajnu molitvu. Ono je korisno za poučavanje, uvjeravanje, popravljanje, odgajanje u pravednosti. Živjeti Božju riječ znači je razmatrati i primjenjivati na svoj život. Tako rastu vjera i ustrajnost.

pater Arek Krasicki, CSSp, Osijek Hr

Preporučeno

Leave a Comment