Imati Kristovu misao (Mt 14, 13-21)

by admin

Dopustimo Kristovoj misli da se potpuno ostvari u nama. Kristova misao je djelovanje Duha Svetoga (1 Kor 2,16). Ako nas Duh Sveti ispunjava svojom prisutnošću postajemo drugi Krist. Razmišljat ćemo kao što Isus razmišlja. Govorit ćemo kao što Isus govori. Radit ćemo ono što je Isus činio, i još veće stvari ćemo učiniti (usp. Iv 14,12). Prema tome, imati Kristovu misao znači činiti ono što je činio Isus u sili Duha Svetoga. Riječ je o potpunom ostvarenju i spasenju jer bez Isusa, kako sam reče, ništa ne možemo učiniti (usp. Iv 15, 5). Kristova je misao darivanje sebe drugima u ljubavi. On je postao kruhom, koji se lomi za mnoge. Često to zaboravljamo ili ne želimo o tome govoriti.

Mi kršćani trebamo uistinu posvjedočiti radost evanđelja, odnosno dokazati našim životom razlog naše vjere u Isusa Krista. Zašto smo povjerovali njegovim riječima, a ne primjerice Buddhi ili Muhamedu ili nekom od mnogih utemeljitelja religija? Zvuči malo izazovno, ali uvjeren sam, doista je poticajno. Kako, dakle, aktivirati Kristovu misao u nama? Prorok Izaija daje nam odgovor: „Priklonite uho i k meni dođite, poslušajte, i duša će vam živjeti.“ (Usp Iz 55, 1-3) Ljudska duša može živjeti samo u Bogu, samo u proročkom ispunjenju koje donosi Mesija. Zato prorok Izaija mnoge godine prije Krista poziva na pozorno slušanje Dobrog pastira, koji poznaje svoje ovce po imenu (Iv 10, 14.27) i čije su riječi Duh i život (Iv 6,63). Zato ovce slušaju svoga pastira i glas njegov prepoznaju (Iv 10,4). One su poslušne i prepoznaju njegove blagodati: „Mene poslušajte, i dobro ćete jesti i sočna ćete uživati jela. (Iz 55, 2)

Doći Isusu Kristu znači prepoznati svoju žeđ i doći na vodu „bez novaca i bez naplate.“ Zato treba imati „oči stalno uprte u Gospodina jer on otvara ruku svoju.“ (usp. 145,15) Nismo ni svjesni koliko Bog u Isusu Kristu ljubi čovjeka, ljubi nas. Čovjek to nije zaslužio. To je Božja inicijativa, koja izlazi iz njegova srca. To je Božja ljubav. Čini se da bi svatko od nas tu činjenicu trebao posvijestiti. Bog ljubi svakoga čovjeka i želi da on nosi u sebi Kristovu misao. Božju ljubav prema čovjeku nitko niti išta može uništiti, kao što dokazuje sveti Pavao (Rim 8, 35.37-39). On svjedoči Božju ljubav jer je njom zahvaćen. Čovjek, nažalost, može prestati ljubiti Boga, ali Bog nikada neće prestati ljubiti i biti vjeran jer ne može sam sebe zanijekati (usp. 2 Tim 2,13). Svojom ljubavlju Bog je stvorio čovjeka za ljubav, da on ljubi kao što Bog ljubi…. da ljubi Boga i bližnjega.

Što Isus očekuje od nas? Govori: „Dajte im vi jesti!“ Gospodin ima konkretnu želju. Darovati, čak i tada kada oskudijevamo. On je obećani Mesija. On liječi bolesnike i hrani mnoštvo. To je vidljiva razina njegova djelovanja koja otkriva starozavjetno proroštvo. Međutim, tu se sakriva i nevidljiva dimenzija Isusove poruke. On želi da čovjek koji ima njegovu misao daruje sebe drugima. Isus zna da je to čovjeku teško. Često mu nedostaje vjere i ljubavi. Zato sam Isus daruje sebe u svakom komadu posvećenog kruha i u svojoj riječi kako bi čovjek uspio i kako bi se do kraja ostvarila njegova misao u svijetu. Ovo je poruka upućena nama. Vjernik nije onaj koji uđe u crkvu i izađe iz nje. Vjernik je onaj koji svojim životom pokazuje vjerodostojnost onoga što nosi u svojem srcu.

Zapitajmo se: Postajemo li drugačiji nakon osluškivanja Božje riječi i primanja Isusova tijela? Što se s nama događa?

 pater Arek Krasicki, CSSp, Osijek

Preporučeno

Leave a Comment