Izdaja jezikom

by admin

Svijet utiskuje svoja pravila i ugurava svoj duh jer želi da se taj duh pomiješa s ljudskim duhom. Međutim, čovjek pripada Bogu i ako zaboravi da isključivo njemu pripada jednostavno daleko otplovi od njega zarobljen i navezan na ovozemaljsko. Pristupajte ovom svijetu s razboritošću i ljubavlju prema drugim ljudima. Mnoge su se duhovne nesreće dogodile časnim sestrama, o kojima govori sv. Vinko Paulski upravo zbog toga što su previše komunicirale sa svijetom.

Svjetovne novosti nisu toliko važne, koliko je važna Radosna vijest. Znatiželja ubija duhovni svijet. Pogledajte samo što se događa od trenutka kada su sve vijesti dostupne, pogledajte što ljudi čine drugima samo preko inetrneta – zar su to vijesti? Postavimo straže na naša usta i srce. Zlo koje nas bombardira izvana polako i tiho ubija duhovnog čovjeka. (Ps 141,3)

Svatko tko želi živjeti krepostan život mora postupati kao što se postupa s brodovima koje ulaze u stranu luku. Prvo guverner mora znati odakle dolazi brod. On također postavlja straže. Ni jedan brod ne može ući bez dopuštenja. Ukoliko postoji najmanja sumnja na ikakvo zlo, brod mora otploviti iz luke. Ako je sve u redu, brod ulazi u luku. Tada se dodjeljuje hotel, obroci, smještaj. Ima ipak gostiju koji kradom unose zlo. Sjetite se samo trojanskoga konja…. Tako ste i vi guverneri koji kontroliraju razgovore s drugima. U vašoj savjesti događa se kontrola i odbacivanje zloga. Vi upućujete svoje misli i razgovore na odgovarajuće mjesto, ne dozvoljavajte da vas zle ili prisilne misli nadvladaju. Slično je s razgovorima. Čuvajte stražu jer zli razgovori kvare dobre običaje –sv. Pavao. (1Kor 15,33)

Vi ste Gospodinove zaručnice, a On jest ljubomoran Bog jer vas ludo voli! (usp. Izl 20,5) To nas obvezuje da u ovom svijetu budete oprezni i da upoznate nužnost ovoga propisa. To je važno znati jer se ne radi o vremenitim upravljanju dobrima, nego o vječnom životu. U ovom svijetu koji je pod vlašću zloga duha lako se izgubiti među društvom tobožnjih prijatelja koji vrlo lako izdaju.

Vinko Paulski primjećuje da komunikacija sa svijetom, s ljudima koji žive isključivo ovozemaljski život donosi velike štete. I zato –veli on- Isus šalje po dvojicu učenika u svijet, da prvi bude svjedok djelovanja onog drugoga jer je čovjek uvijek slab. Možda sada bolje razumijemo zašto je Isus zabranio apostolima da nikoga putem ne pozdravljaju… Pozdravljanje uvijek započinje razgovor s onima kojima smo ga uputili. Tada najčešće počinje i ogovaranje. Gospodin upozorava na neprijateljev prepad. Zato je govorio: „Čuvajte se kvasca farizejskoga.“ (Mt 16,6) „Čuvajte se lažnih proroka koji dolaze k vama u ovčjem runu, a iznutra su vuci grabežljivi!“ (Mt 7,15) Zato prije svakoga susreta s ljudima molite. Pozivajte Isusa u kontrolu razgovora i vaših misli. Otvorite vrata svoje savjesti Isusu Kristu.

Među nama mora vladati ozračje raja, a kad ne slušamo Gospodina među nama vlada ozračje pakla. Novosti koje stižu od one osobe ili iz onog mjesta ostavljaju uvijek, prije ili posije, neki loš učinak, bilo bojazan, bilo da su te novosti uzrokom mrmljanja i odbojnosti. I na taj način naše okruženje postaje mali pakao. Gunđanje, prigovaranje, mrmljanje govor je podrijetlom iz pakla.

Gunđanje, mrmljanje i prigovaranje kadro je izazvati Božje prokletstvo na osobu koja to čini i na osobu koja to sluša. Pogledajte sami što se dogodilo Izraelcima kada su mrmljali i ogovarali Mojsija. Bog je na njih poslao ljutite zmije.( usp. Knjiga Brojeva 12. Pogl.) Čuvajte se prigovaranja svojim roditeljima i autoritetima jer svaka vlast dolazi odozgor. (Iv 19,10-11) Prigovaranje rađa mrmljanje i gunđanje. U Svetom pismu piše da ima sedam vrsta grijeha što ih Bog naročito mrzi. Jedna vrsta je pak mrmljanje. „Gnušam se na mrmljanje među braćom.“ Prema tome, mrmljanje je veće zlo od umorstva. Mrmljanjem, ogovaranjem ubija se duša. Uništava se onaj koji mrmlja i onaj koji sluša. U dušu se utiskuje loš dojam. U to sve se uvijek umiješa đavao, koji zapaljuje još veću mržnju između ljudi.

Juda je bio najveći gunđaroš i ogovaratelj. On je stalno nešto prigovarao Gospodinu – preskupa pomast, novac bi bilo bolje dati siromasima, nego rasipati… (Iv 12,5) Osim toga on je ogovarao Isusa po drugim kućama. Uvjeravao je hramske svećenike da Isus nije Sin Božji. Dok se ogovara, čovjek ne živi u ljubavi jer ne može reći: „Ljubim brata svoga!“ Odlučite sami da više nećete govoriti o pogreškama drugih ljudi. Prekinite s ogovaranjem! Ne bavite se ni takvim mislima. Osobi koja ogovara Bog oduzima milosti. Napušta je. Osoba ne nalazi niti mira niti veselja u onome što radi.

Nađite utjehu u molitvi. O svojim bližnjima govorite povoljno, bez laskanja. Ne slušajte druge kada se loše o nekome govori. Zamolite ih da promjene temu jer je svatko od nas slab i pada. Kaže Pismo da pravednik pada sedam puta na dan. (usp. Izr 24,16) Ispitujte sami sebe kroz svakodnevni ispit savjesti. I zapamtite na kraju ovo: ako ogovaramo gori smo od demona – poručuje sv. Vinko Paulski, a sv. Jakov upozorava: „ Ne ogovarajte, braćo, jedni druge! Tko ogovara ili sudi brata svoga, ogovara i sudi Zakon. A sudiš li Zakon, nisi vršitelj nego sudac Zakona. Jedan je Zakonodavac i Sudac: Onaj koji može spasiti i pogubiti. A tko si ti da sudiš bližnjega? (Jak 4,11-12)

Oni koji žive osuđujući bližnjega, govoreći loše o bližnjem, licemjeri su, jer nemaju snage, ni odvažnosti vidjeti vlastite mane. Isus o tome ne govori opširno. Ali će reći da je svatko ubojica tko u svom srcu mrzi brata. Također i apostol Ivan, u svojoj Prvoj poslanici, jasno veli: tko mrzi svoga brata, ubojica je, tko osuđuje vlastitoga brata, hodi u tami – istaknuo je papa Franjo.

Uvijek kada „u svom srcu sudimo svoju braću, ili još gore kada ih pred drugima ogovaramo, mi smo kršćani ubojice. Kršćanin ubojica… A nisam ja to rekao, nego Gospodin. A u tome nema dvojbe. Ako ogovaraš brata, ubijaš ga. A mi, svaki put kad to činimo, oponašamo Kajinovu gestu, prvog ubojice u povijesti – ustvrdio je Sveti Otac.

„Naučeni smo na brbljanje, na ogovaranje. Ali, koliko su puta naše zajednice, pa i naša obitelj, pravi pakao u kojemu se provodi to zlodjelo da se brata i sestru ubija jezikom! Zajednica se, pa i obitelj uništava zbog zavisti koju đavao posije u srcu i učini to da se ogovara drugoga, i tako ga se uništi“, napomenuo je Sveti Otac

pater Arek Krasicki, CSSp, Osijek

Preporučeno

Leave a Comment