Plava crta

Facebook Facebook

Share
Like

Zašto spavaš? Nakon tog pitanja nitko više ne može spavati. Upravo takvu ulogu ima advent, odnosno došašće. Svatko bi ponaosob, ali i jedan drugoga, trebao svaki dan pitati: Kršćanine zašto spavaš? Inače, ne volimo teme koje su nam nepodobne i bodu naše dobro raspoloženje. Međutim, svakog došašća primjećujem koliko toga još moram promijeniti na sebi. I to nije tako da ću od sada sve do Božića prestati jesti slatko ili nešto drugo što utječe na moj vanjski izgled, nego ću raditi na svojim slabostima, na svom egoizmu koji mi sprječava gledanje s ljubavlju.
U ovom evanđeoskom odlomku, koji ima svega sedam rečenica, Isus poziva tri puta na bdijenje. Svoj govor započinje rečenicom koja otkriva razlog bdijenja – spavanje! Naravno nije riječ o fiziološkoj potrebi za snom nego o želji za promjenom. I više od toga. To je čežnja za Gospodinom koji će ponovno doći.
Mi kad čujemo o pozivu na bdijenje i pitanje zašto spavate, odmah vidimo strogo lice Boga koji traži one koji su pali. Da, ponekad Bog ima strogo lice. On traži one koji su pali. Ponekad Božje lice je ocrtano s gnjevom. Tako uostalom i pjevamo u pojedinim pjesmama u crkvi. Ali, taj je gnjev pun milosti i milosrđa. To je gnjev zabrinutosti radi djece koja stoje nad provalijom i sve rade da u nju padnu.
Zbog čega se trebamo probuditi da ne spavamo i bdijemo? Što trebamo učinii kroz došašće da se probudimo. Izaija govori da su sva naša djela poput okaljanih haljina i zato smo poput otpalog lišća (Iz 64,2-7). Što god da čovjek uradi uvijek će to biti okaljana haljina.
Grčka riječ gregoreo znači upravo bdjeti – držati stražu. Židovi su vjerovali u anđela koji ima posebnu zadaću upozoravanja ljudi i pozivanja na promjenu. On je anđeo stražar. Što radi taj anđeo? U knjizi proroka Danijela (4) čitamo o kralju Nabukodonozoru, koji se sam sebe smatrao bogom na zemlji. Taj je kralj sanjao veliko drvo s krošnjom i obilnim plodovima. I njemu je došao anđeo stražar s viješću da će se to drvo posjeći. Ostat će jedino njegov panj u gvozdenim i mjedenim okovima u zemlji. I taj panj će pasti travu kao što je pase stoka. Danijel je pojasnio kralju to viđenje. To drvo to si ti kralju jer želiš da ti se svi klanjaju i tebi služe. I Bog je poslao k tebi anđela stražara da ti kaže da će posjeći to drvo, ostat će samo panj u okovima i to što će ostati od tebe, to će jesti travu i živjet će zajedno sa stokom i govedom.
Mi ne volimo takvog Boga. Naučili smo na Boga koji je sladak i nježan. Međutim, današnja je riječ upućena i meni i tebi. Bog nam šalje anđela stražara. Često je tako da se i mi ponašamo kao kralj Nabukodonozor. Egoistični smo i tašti, oholi i nepravedni i anđeo stražar dolazi i govori: Sasjeći ću to drvo. Bog je to učinio kako bi se Nabukodonozor obratio, ali on to nije učinio. Bog i nama često šalje anđele stražare i zato smo danas na početku. I možda mislimo da u nama nema ništa za popraviti. Kralj nije poslušao. Bio je izbačen van, živio je sa stokom i jeo travu. Tada je shvatio da je jedini Bog Jahve. Samo on je jedini vladar. I kada je priznao svoj grijeh, obratio se, tada mu je Bog sve vratio.
Hoćemo li poslušati anđela stražara koji će k nama dolazit kroz ovaj advent? Želim vama, ali i sebi, da nam dođe stražar i da uđe u našu taštinu, uobraženost, nadutost, u te sve ideje u kojima smo mudriji od samoga Boga i da nam kaže: Sasjeći ću to drvo. Došašće je to vrijeme u kojem svatko od nas treba shvatiti da jedini bog jest Bog.
Svatko ima takvo mjesto gdje je mudriji od Boga, gdje odbacujemo Njegovu volju, odbacujemo Njegov savez zapovijedi, odbacujemo trenutke s Njim. Upravo to je mjesto kada smo nalik drvetu koje treba sasjeći.
Želim ti da te pohodi anđeo stražar. To je slika Boga koji ljubi svoju djecu i ne želi dopustiti da njegova djeca pasu travu, budu odbačena i da žive sa stokom. Bog je najmudriji. Božji gnjev nije taj koji mi znamo, nego Božji gnjev dolazi zbog ljubavi i zabrinutosti za čovjeka. Neka nam Bog da svoju milost da možemo susreti anđela stražara.
AK prema ASz

Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
14
pro
2019

Adventska duhovna obnova za mlade

U utorak 10.12.2019. godine u župi sv. Ćirila i Metoda u Osijeku održana je duhovna…

Plava crta
3
pro
2019

Promišljanje uz prvu nedjelju došašća

Dolazak Sina Čovječjega, Mt 24, 37-44 I ove je godine stiglo adventsko vrijeme. Svjedoci smo…

Plava crta
17
pro
2018

Vrijeme iščekivanja

Hodamo redoviti adventski hod nove crkvene godine. Pripremamo se za Isusov dolazak, ali On je…

Plava crta
17
pro
2016

Adventske svijeće u iščekivanju dolaska

Znate li da svaka adventska svijeća nosi i određenu poruku? Prva svijeća u adventskom vijencu svijeća je nade i iščekivanja, a zove se i Postilica! Druga se naziva Pomirilicom, jer kroz pomirenje sa svima kršćani tako pripravljaju put Gospodinu da lakše dođe do njihovih srca.

Plava crta
DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.