Plava crta
Nedjelja, 5.08.2018.

Facebook Facebook

Share
Like

Jeste li se ikada zapitali zašto svatko, na svoj način, kuka? Stalno nešto tražimo, ali to ne nalazimo. Recept je samo jedan. Svaki kršćanin treba zavapiti Isusu: Gospodine daj nam uvijek toga kruha. Naš najveći problem je u tome što teško prepoznajmo taj kruh. Mi stvaramo svoj kruh koji je tvrd i na kojem možemo polomiti zube.
Dok su Izraelci izlazili iz Egipta koji im je predstavljao kuću ropstva, mjesto iz kojeg Bog želi izvesti svoj narod da uživa u slobodi, osjećali su se izgubljeno. Bog im želi darovati slobodu, ali oni se svojim gunđanjem protiv Boga i Mojsija žele vratiti u Egipat, mjesto s kojeg je Bog poželio otići zajedno sa svojim narodom. Bog njima kaže: tu vam nije dobro, a oni: ma ne, tu nam je dobro. Bog im kaže: želim vašu slobodu i radost, a oni: naša najveća sloboda i radost su lonci s komadima mesa i luk. Bog im kaže: poslušajte me, ja ću vas nahraniti, a oni kažu: ne, mi znamo bolje kuhati u Egiptu. Zanimljivo je to da čovjek odbacuje Božju ponudu. Iako možda u dubini drži Božju ponudu potpunom i najboljom, ipak se odlučuje protiv Boga. Tvoj plan Gospodine je idealan, ali ja imam bolji. Ja znam bolje što mi treba. Ovo je igra samo na kratke staze. Kad-tad presuši nesavršeni ljudski izvor. Tada se pojavljuju ljutite zmije koje smrtonosno grizu. Tako su iskustvo proživjeli Izraelci u pustinji. Mimo toga Gospodin ih hrani mesom i kruhom. On ne ostavlja čovjeka i tada kada on odbija Božju ponudu. Na cijeli izraelski tabor pale su na večer prepelice, a ujutro rosa.
Prepelice i mana, meso i kruh, zar nam to ništa ne govori? U kruhu se skriva tijelo. U posvećenoj hostiji skriva se Kristovo tijelo. Krist je kruh koji je sišao s neba. Shvaćate li? Sam Bog tako se brine za ljude da im šalje kruh s neba. Govori: uzmite i jedite! Čovječe kako možeš odbiti takvu ponudu?
Kristovo tijelo je poput rose. Rosa se uvijek povezuje s blagoslovom i s Božjom prisutnošću. Tu gdje je rosa, tu je Bog (usp. Post 27,28; Pnz 33,13). Upravo vrhunac blagoslova koji pada poput kiše nalazi se u Crkvi jer tu je to mjesto gdje nebo dotiče zemlju.
Možda još uvijek dvojiš: hoću li primiti kruh koji s neba silazi ili ću se radije truditi oko svojega kruha. Mnogi hodaju tužni iako imaju svega u izobilju. Mnogi žele odmoriti, ali ne uspijevaju i stalno su umorni. Mnogi pokušavaju nasititi svoje želudce, ali sve više su gladni. Što još Bog mora učiniti da mu ljudi povjeruju kako je on kruh života koji je sišao s neba?
Mi smo takvi da kad bi nam Bog na nebu napisao: ovo je moje tijelo koje blaguješ pod svakom misom, ne bismo povjerovali. Zapitaj se iznova odakle dolazi sve to što proživljavaš i s čim ti je najteže. Često dođemo pred Isusa misleći: a nešto ću njemu reći reda radi jer tako spada. Mislimo da ako se prekrižimo i izgovorimo molitvu da je to sve. Isus želi ući potpuno u tvoje srce. Zato je postao kruhom. Samo kruh može proniknuti u tvoje tijelo. Svaki post o kruhu i vodi podsjeća nas na to i dovodi pred Isusa prisutna u Presvetom Oltarskom Sakramentu.
Psalam 119 govori da oni koji traže Gospodina ne trpe oskudice. Svatko tko traga za kruhom koji je sišao s neba ne trpi oskudicu. Nalazi ono što je tražio. Tada prestaje gunđanje i kukanje.
pAK

Nedjelja, 5.08.2018.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
24
kol
2019

Slobodni u zahvalnosti

Često se, u životu vjernika, dogodi da se srce naveže na različite molbe i prošnje,…

Plava crta
11
srp
2019

Duše u čistilištu

“Koliko uspiješ izbaviti zatočenih duša, toliko ćeš zadobiti prijatelja u Nebu”. Blažena Marija Eugenija de…

Plava crta
13
ožu
2019

I. korizmeni seminar – “Duhovni boj”

U utorak 12.3.2019. u župi sv. Ćirila i Metoda u Osijeku vlč. Luka Ivković, župni…

Plava crta
7
ožu
2019

Božji restauratorski zavod

Predragi, pitao sam se što bih vam mogao poručiti na početku korizmenog vremena. Razmišljajući o tome,…

Plava crta
DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.