O najboljem odmoru (Mk 6,30-34)

by abuzgo

Jeremija je Božji glasnik. On šiba Božjom riječi starozavjetne svećenike koji ne mare za narod? Zašto ne mare? Što se s njima dogodilo? Zaboravili su na Boga i na ljude.
Možemo godinama sve dobro planirati i ispunjavati te bez obzira na poteškoće možemo u naše sredine unositi radost i mir. No, postoji nešto što prekida radost i oduzima slobodu u odgovornosti. To je čimbenik koji dolazi od ljudske strane. On je prirodan. Najmanje dijete ga osjeća. To je umor.
Umor jednostavna sve uništava u nama. Možemo cijeli život biti uzor, ali u jednom trenutku sve ćemo uništiti. Nije to poruka samo za svećenike. To je poruka za svakoga. Ali nisam htio govoriti o tom umoru. Želja mi je reći o jednoj posebnoj vrsti umora na koju često zaboravljamo.
Isus poziva svoje učenike na odmor. Odmorite se! To je ista riječ koju izgovaramo vrlo često -nedjelja! Nedjelja znači odmor! Isus nije pozvao svoje apostole na izlet u planine ili more. On ih poziva u osamu. Tu često je sam dolazio. U osami čovjek može susresti Boga. Život bez susreta s Bogom je veliki umor. Rođenje Emanuela donijelo je svijetu odmor koji je već bio najavljen u djelu stvaranja po šabatu!
Znaš li odmarati tako da se ne umoriš? Apostoli osim što su trebali otići u osamu bili su gladni. Glad može značiti običnu glad za koju zna svatko od nas, ali glad označava također i čežnju za Bogom. Možeš odmarati, ali nikad nećeš biti odmoran. Možeš jesti, ali nikada nećeš biti sit. Kako dakle odmoriti i biti sit?
Isus govori dođite k meni! Isus već je prije tebe u osami. On tu razgovara sa svojim Ocem. Mi imamo problem s dolaskom Isusu. Dolazimo mu, ali u nama javlja se pitanje kada ćemo nazad. Isusovo dođite znači ostanite zauvijek sa mnom. On daruje svoje tijelo kako bi nasitio svakoga koji ga traži.
Mnogi ne znaju odmarati. Njihova glad postaje sve veća i veća i to sve zbog toga što nedjelja je prestala biti nedjelja. Važan je fizički odmor, ali ništa na svijetu ne može garantirati potpuni odmor. Znanstvenici kažu da najviše obiteljskih svađa ima nedjeljom. Ljudi su naučili bježati sa svojim problemima u posao misleći da će se na takav način riješiti svoje stanje, ali i dalje u srcu nemaju mira. Moj je susjed svake nedjelje u našoj zgradi bušio rupe. Nije odmarao on niti ostali stanovnici. Mnogi nedjelju koriste kao dan za spavanje, ali bude se s još većim podočnjacima.
Nedjelja znači odmori se i proslavi zajedno s Ocem djelo stvorenja. Isus vidi u nama veliku glad. I nije to glad za kruhom. To je glad za ljubavlju, srećom, mirom. Samo je Isus taj koji može nahraniti. On to čini u vrlo bliskoj relaciji, kada mu pristupamo s vjerom. On želi s nama izmijeniti sveti poljubac. To je euharistija kada dodirujemo svojim ustima njegovo tijelo. To je taj sveti poljubac. Mi trebamo tu blizinu, takvu intimu, trebamo potpuno upoznati Isusa.
Ovaj evanđeoski odlomak nas potiče na jedan neobičan odmor koji zasićuje sve naše potrebe. Isus kaže da se nećemo odmoriti ako ne uđemo u intimnu relaciju sa Njim. Potreba za odmorom nije upitna. No, važno je kako odmor provodimo. Postavimo si pitanje: Tražimo li od Isusa odmor? Najčešće ga tražimo ga na drugim mjestima i od drugih ljudi, ali nikad nismo potpuno odmorni i opušteni. Samo Gospodin nudi trajni mir i beskrajnu radost. Poslije takvoga odmora možemo se vratiti svojim poslovima i novim izazovima kao doista novi ljudi.
PAK

Preporučeno