Plava crta
Nedjelja, 3.06.2018.

Facebook Facebook

Share
Like

Mi se ne znamo odmarati iako nas je Bog pozvao na to. Šabat znači odmori jer si to zaslužio. Koji je vama najbolji dan za odmor u tjednu? Možda petak? Ali treba biti na poslu do tri sata! Možda subota? O, da subota da jer tada uživamo maksimalno, osobito oni koji ne idu raditi. Možda nedjelja? Hm… možeš dulje spavati jer si umoran kao konj nakon cijelog radnog tjedna, ali nedjelja nije do kraja dobra za odmor, jer kad dođe večer onda svi se pretežno sjete ajoj sutra ponedjeljak, sve ispočetka.
Za nekoga nedjelja je dan kada može nadoknaditi sve poslove. Živio sam u stanu. Planirao sam odmor, ali moj bi susjed s bušilicom bušio zidove. Niti on, niti ostali susjedi nisu mogli otpočinuti. Kažu psiholozi da je najviše razvoda tijekom slobodnih dana. Čudno, zar ne? Da, čudno je to jer ljudi ne znaju što će napraviti sa slobodnim vremenom i svađaju se. Pogledajte sami kako vam izgleda šabat, odnosno novi šabat – nedjelja…
Božja nas riječ govoreći o šabatu upućuje na odmor, radost i zahvaljivanje. To su znamenja židovskoga šabata, ali i naše nedjelje.
Bog je sam želio da čovjek zastane, malo odmori, i dadne slavu Bogu. Onaj koji voli može to shvatiti: odmor i zahvaljivanje. Šabat je pun mistike koju otkriva nedjelja. Započinje petkom o zalasku sunca. Tada celebrant u sinagogi pjeva dojmljivim glasom kao zaljubljena u svoga zaručnika: Dođi moj Ljubljeni. Susretni svoju zaručnicu. O dođi! Tada cijela sinagoga vrvi od radosti jer dolazi šabat. Čujete li to? Šabat je poput zaručnika. On dolazi svojoj zaručnici. To je mistična scena koja se otkriva u Isusu Kristu.
Crkva koja je okupljena u Isusovo Ime vapi svome Zaručniku Dođi Ljubljeni jer ne možemo bez tebe. Požuri, dođi! Tako vapi samo onaj koji ljubi. Šabat je simbol slobode. Nedjelja je također simbol slobode od ropstva grijeha. To je dan kada Crkva promatra uskrsloga Zaručnika. Možemo reći da je Isus više nego šabat. Kao što su Židovi s radošću dočekivali šabat tako okupljena Crkva koju je opravdao i oslobodio Zaručnik dočekuje s radošću njega. Isus je sam za sebe rekao da je Zaručnik (Mk 2,19) i Gospodar šabata.
Imaš li tako da jednostavno čezneš za Isusom koji će doći. Dolazimo u crkvu sjedamo u klupu i… možemo odabrati reći: dosadno mi je ili jednostavno Isuse čeznem za tobom. Nedostaje mi tvoja riječ i tvoje tijelo.
Isus dolazi kroz usjeve. Trga za nas klasje jer nas želi nahraniti. Za Židove tako nešto u šabat nije dopušteno iako trganje tuđeg klasja pšenice na putu nije bio grijeh. Ali šabat isključuje mnoge djelatnosti. Oni ne smiju ni svjetlo upaliti, niti pisati na kompjutoru, niti rezati nokte na šabatnji dan. To je grijeh. To se ne smije. Mi radimo puno toga. Nije stvar u nekoj zabrani nego u ljubavi. Nedjelja je dan slobode i zahvaljivanja. Teško je nekome nešto zabraniti jer na kraju možemo ispasti i smiješni. Slobodu trebamo jednostavno osjetiti. Slabi smo i zato Zaručnik koji je Gospodar šabata dolazi nama. Zar to nije lijepo? On ništa ne dokida nego ispunjava. Sada nema više pšenice, pokladnih kruhova, sada je njegovo tijelo koje možeš blagovati. Isus Krist je više nego šabat.
Kako najbolje odmoriti? Šabat znači odmor. Cijela nedjelja bi trebala biti odmor. Na taj dan svaki kršćanin trebao bi učiniti ono što je Bog učinio na dan stvaranja –gledati stvorenje i reći ovo je dobro. To je dan blagoslivljanja i slavljenja Boga. Nedjelja je dan zahvale. Nema veće zahvale Bogu kada dolaziš na nedjeljnu misu. Nema veće pohvale Bogu za dar stvaranja i uskrsnuće kao što je želja za susretom sa Zaručnikom. Nema većeg odmora kao što je dolazak Isusu jer on sam kaže Ja ću vas odmoriti.
Čudim se kada vidim prazna mjesta u crkvenim klupama nedjeljnim misama. Pitam se zašto? Možda sam ja kriv za to? Možda nisam dobro objasnio bit nedjelje i susreta s uskrslim Zaručnikom?
pak

Nedjelja, 3.06.2018.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
15
lip
2020

Misa zahvalnica za kraj akademske godine 2019./2020.

U nedjelju, 14. lipnja 2020. godine u osječkoj konkatedrali slavljena je svečana misa zahvalnica uz…

Plava crta
21
sij
2020

Gostovanje u emisiji Izvor istine

U nedjelju, 19. siječnja 2020.  u Teološkom uhu vjerske radijske emisije Izvor istine koja se…

Plava crta
14
lis
2019

Misa zaziva Duha Svetoga uz početak akademske godine

U nedjelju 13.listopada 2019. u osječkoj je konkatedrali slavljena Misa zaziva Duha Svetoga uz početak…

Plava crta
27
ožu
2019

Studentska misa i duhovni susret KMNL-a

U utorak, 26. ožujka u župnoj crkvi sv. Ćirila i Metoda u Osijeku u sklopu…

Plava crta
DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.