A ti, što ti kažeš?

by abuzgo

Predragi!

Kako odrastamo i putujemo kroz život susrećemo se s trenutcima kada moramo početi postavljati velika pitanja. To su pitanja koja potresaju naše živote. Neka od tih pitanja su poput onoga što je moj životni poziv? Zašto ima toliko patnje u svijetu? Koji je smisao života? Postoji li Bog? U zoni ovakvih pitanja neprestano osjećamo podrhtavanje tla pod nogama. Ljudski grijeh i pobuna protiv Boga doveli su nas do toga da tlo našega života doživljava podrhtavanja svaki puta kada se udaljimo od Boga. Možemo li biti sigurni hoće li naša duhovna kuća stajati ili će se srušiti? Naša sigurnost određena je time kako ćemo odgovoriti na najveće pitanje koje Isus postavlja u današnjem evanđelju: A vi, što vi kažete, tko sam ja? Vjerujem da svatko od vas može dati berem neki odgovor na ovo pitanje. Nekima će to biti lako. Odrasli smo tako što nam je rečeno da je Isus Bog i to smo prihvatili kao dio svoje vjere.

S druge strane postoje oni kojima će možda biti teško dati odgovor. Možda im nitko nikada nije rekao tko je Isus, možda se nisu susreli s Isusom u svome životu, možda su o njemu samo čitali iz knjiga pa će onda reći da je Isus bio veliki čovjek koji je utjecao na svijet. Neki će reći da je bio dobar učitelj i kad bi se svi ponašali onako kako se on ponašao svijet bi bio bolje mjesto. Neki će ga uspoređivati s Buddhom, Konfucijem, Muhamedom i reći kako je bio veliki duhovni vođa. Ipak, duhovne kuće koje su građene na ovakvim temeljima brzo će se urušiti kada se pojavi duhovni potres.

Bez obzira kojoj skupini pripadali pokušajmo se vratiti na ovo veliko pitanje: a ti, što ti kažeš tko je Isus? Ovo pitanje predstavlja srž naše vjere. O našem odgovoru ovisi hoće li naša duhovna kuća ostati nakon ovih duhovnih potresa ili će se urušiti. Možda ćeš dati odgovor poput Petra. Petar daje točan odgovor, ali to je odgovor koji nas ne dovodi do kraja, već zapravo označava početak našeg odgovora.
Da bismo nastavili odgovarati na tako važno pitanje evanđelist Luka donosi nam vrlo važan detalj koji nam u tome može pomoći, a to je molitva. Primijetite da početak evanđelja spominje kako se Isus povukao u osamu da bi molio. Prije svakog velikog događaja, prije svake velike odluke, a onda i prije nego je postavio velika pitanja Isus se molio. Prema tome, prije nego što dadneš odgovor na ovo najvažnije pitanje o kojemu ovise temelji tvoje duhovne kuće, preporučujem ti da se povučeš u osamu na molitvu.

Nakon toga susretni se ponovno s pitanjem koje ti Isus postavlja: A ti, što ti kažeš, tko sam ja? Ako bi naš odgovor bio samo na temelju onoga što smo naučili, a da se ništa ne mijenja u našim životima, onda smo promašili cijelu poantu. Ljudi koji su kršćani samo na papiru uopće nisu kršćani.

Zapazite što nam Isus govori ako želimo biti kršćani, odnosno ako ga želimo slijediti – trebamo se odreći samih sebe, prihvatiti križ i ići za njim. To znači da bez obzira na izazove s kojima se suočavamo u životu, bez obzira na uspjehe ili neuspjehe koje doživimo, uvijek bismo se trebali držati njegova primjera i hodati njegovim stopama. Svatko će od nas imati svoj križ koji će nositi. Kakav god bio naš križ, poput Isusa, moramo se odreći samih sebe i služiti drugima. Svaki dan moramo umirati grijehu i ustajati na novi život. To znači da ću se kajati za svoje grijehe, a zatim se boriti protiv grijeha u budućnosti. Nasljedovanje Krista je zahtjevno, to znači ići na križ, biti proboden, ali za Isusa i za nas križni put je onaj koji nas vodi u vječnu sreću i slavu. Zbog toga se sve isplati.

Danas krenite u dovršenje Petrovog odgovora na Isusovo pitanje. Odgovor se ne može pronaći samo u riječima, već i u načinu na koji slijedimo Isusa u svom svakodnevnom životu. Nije lako, ali uz Božju pomoć možemo prevladati svaku poteškoću i sudjelovati u Kristovoj pobjedi na križu. Ali, kao što je Isus molio, tako i mi molimo za snagu i čvrstoću kako se naša duhovna kuća ne bi urušila, već ostala čvrsta unatoč potresima koje nas tokom života zadese. Ne zaboravite riječi psalmista: Desnica me tvoja drži. Prema tome, tvoja je kuća sigurna ako si s Bogom.

vlč. Mario Žigman

Preporučeno