Kako biti odlučan?

by abuzgo

Predragi!

Ponekad u našim životima bude trenutaka kada gubimo svaku nadu i snagu. Čini nam se da se naši neuspjesi nižu jedan za drugim poput domino efekta. Što nas može zaštititi od ovoga? Zašto neki ljudi rade najbolje što mogu, dok se drugi zadovoljavaju prosječnim ili ispod prosječnim životom? Možda bismo mogli reći da se razlog nečijeg uspjeha ili neuspjeha krije u vlastitoj odlučnosti. Čini mi se kako se ovo uvijek iznova nameće kao odgovor.

Neki će možda reći da nikada nisu imali priliku uspjeti ili će reći one retke Opće Opasnosti – Nisam ja rođen pod sretnim zvijezdama. Pogrešne su boje, spola, dobi ili su imali pogrešni obiteljski odgoj, školovanje i sl. S druge strane, postoje oni koji su iste boje, spola ili dobi, sa sličnim obiteljskim odgojem i školovanje pa se ipak dobro snalaze i uspješni su u svome životu.

Razlika jednih i drugih je upravo u njihovoj odlučnosti. Odlučnost je važna u nadilaženju naših prepreka. Navest ću vam jedan primjer trojice dječaka koji su sudjelovali u utrci. Naime, jedan je od njih neprestano gledao u svoja stopala da vidi trči li pravilno. Provodio je previše vremena brinući se o svojim greškama koje čini. Drugi je dječak promatrao drugu dvojicu s kojima je trčao. Previše je vremena provodio pitajući se kako su mu konkurenti. Treći je dječak imao svoj pogled usmjeren prema cilju. I naravno, pobijedio je u utrci. Nemojte činiti pogrješku prvih dvojice dječaka jer ćete u suprotnom izgubiti utrku, već svoj pogled imajte usmjeren prema cilju kojemu idete.

Da bi vaši ciljevi bili ostvarivi prvo morate znati što želite. Kada odlučno odredite cilj postat ćete spremnima čak i onda kada se nađete pred najzahtjevnijim preprekama. To je ono što nam pokazuje i Isusova odlučnost o kojoj smo čuli u današnjem evanđelju. On je odlučno krenuo prema Jeruzalemu i nije ga priječila nikakva prepreka da postigne cilj zbog kojega je došao na ovaj svijet.

S druge pak strane trebamo biti svjesni da je dio našega života ponekad doživjeti neuspjeh i razočaranje. Međutim, ako ste odlučna osoba, nastojat ćete raditi tako da dadnete sve od sebe kako biste uspjeli. Prepreke na koje budete nailazili učinit će vaše putovanje teškim i izazovnim, ali ako imate Kristovu odlučnost onda ćete učiniti sve mogućim. Kako biti odlučan poput Isusa?

Možemo reći da odlučnost u sebi nosi tri bitna elementa: cilj, predanost i usredotočenost. Pogledajmo samo Božji odnos prema čovjeku. Nakon čovjekova pada Bog je zadao cilj, odnosno obećao da će poslati Izbavitelja. Koliko god je Izraelski narod okretao leđa Bogu, koliko god ga čovjek vrijeđao i iznevjerio, Bog nije odustao od svoga plana. Isusovim dolaskom nastavlja se Božje predanje tome cilju. Unatoč tome što Isus nije bio prihvaćen, što vidimo iz današnjeg evanđelja od strane Samaritanaca, ipak vidimo da ostaje predan svome poslanju. Ne dopušta da ga odbijanje spriječi da ostvari cilj zbog kojega je došao. Zamislite da je Isus odustao nakon prvog odbacivanja. Mi danas sigurno ne bismo bili ovdje. Međutim, on ne odustaje jer je predan svome Ocu. A onda u današnjem evanđelju vidimo i treći element Isusove odlučnosti, a to je usredotočenost na križ. Nije popuštao preprekama na koje je nailazio (Petar i drugi učenici koji su ga htjeli odgovoriti od toga plana), nego je odlučno išao prema Jeruzalemu.

Svatko od nas ima Jeruzalem prema kojemu idemo. Možda je to fakultet, možda je obitelj, nezaposlenost, svađa s članom obitelji, razni strahovi, možda nešto drugo. Jeruzalem možemo razumjeti kao mjesto našeg umiranja, ali jednako tako i kao mjesto susreta s Bogom. U konačnici ne idemo li prema vječnom Jeruzalemu – prema nebu. Na tome putu potrebno je da budemo odlučni onda kada se budemo susretali sa Samaritancima našeg vremena. To su oni koji drugačije žive, drugačije vjeruju, koji nas promatraju čudacima, a katkada i luđacima. Da ne odustanemo na toj prepreci kada nas drugi budu ismijavali i odbacivali, već sa odlučnošću krenemo u svoj Jeruzalem. Na tome putu nemoj gledati svoje pogreške, neuspjehe, padove. Nemoj gledati kako drugi trče, već budi usredotočen na cilj i sa odlučnošću kreni prema nebu. Bog ne gleda tvoje neuspjehe, već on gleda ono što ti jesi – Njegova slika. Neka ova nedjelja bude obilježena tvojim trčanjem u kojemu ćeš uspravno trčati u zagrljaj svoga Oca.

vlč. Mario Žigman

Preporučeno