Koji su blagoslovi jer smo Božji?

by abuzgo

Predragi!

Svi ljudi, a osobito djeca, imaju osnovnu potrebu osjećati se sigurno i voljeno. Djeca trebaju roditelje koji ih vole i kod kojih će se osjećati sigurno i uvjereno da su voljeni bez obzira što učinili. Ako roditelji prijete svojoj djeci da će im uskratiti ljubav kao kaznu za njihovu neposlušnost, djeca se neće osjećati sigurno i pokušat će zaslužiti ljubav svojih roditelja, a to je uvijek tragično.

Ista stvar vrijedi i u duhovnom životu. Bog želi da njegova djeca znaju da ih on voli i prihvaća. Želi da budemo sigurni u svoje spasenje čak i onda kad ne uspijemo, kada sagriješimo. Kao Otac pun ljubavi, on će pripustiti neke situacije za naše dobro kako bismo po tim situacijama mogli rasti u svetosti, ali neće povući svoju ljubav niti nas odbaciti kao svoju djecu, bez obzira što učinili. Za naš duhovni rast važno je znati kako nam Bog nudi vječno spasenje i da ga uvijek možemo prihvatiti, bez obzira u kakvom se stanju trenutno nalazimo.

Slušajući današnje evanđelje Isus nam želi produbiti tu sigurnost govoreći o blagoslovima koji proizlaze iz toga što smo dio njegova stada. Prvi blagoslov proizlazi iz slušanja Pastirovog glasa. Ako slušaš njegov glas imat ćeš sigurnost da te ništa neće moći istrgnuti iz njegove ruke. Slušanjem Isusovog glasa imat ćeš smjer u svojem životu. Možda mnogi od nas imamo problem s razumijevanjem ovoga smjera. Mnogi se možda neprestano pitamo što Bog od nas traži, kojim putem trebamo ići i neprestano postavljamo ova pitanja, a da nakon toga ne slušamo. Možda se toliko znamo izgubiti u molitvi da naklapamo mnoštvo riječi, a da u molitvi ne ostavimo prostora tišini kako bismo Bogu dopustili da govori. Naučimo se slušati što nam Bog govori. Osluškujmo poticaje koje nam stavlja u srce snagom svoga Duha i vodimo se tim poticajima.

Drugi blagoslov je u tome što nas Pastir poznaje. Dok razmišljam o tome da me Isus poznaje dolazi mi u srce kako mi želi reći koliko sam mu važan. Kada Isus kaže da poznaje svoje ovce, to me podsjeća na knjigu proroka Jeremije gdje mu Bog govori prije nego te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh. Poznavati nekoga znači ne doživljavati koga kao stranca. Prema tome, Isus ti govori da ti za njega nisi stranac, da te poznaje bolje od tebe samoga. Nije li to jamstvo da mu možemo predati život u potpunosti jer on najbolje zna što je za nas potrebno? Kada se dogodi to potpuno predanje tada idemo za njim i ništa nas u tome neće spriječiti. Sjetite se svjedočanstava mučenika. Ni smrt ih nije spriječila u hodu za Isusovim glasom. Dok su koračali prema smrti oni su zapravo išli za glasom svoga Pastira koji je jednako tako prošao kroz mučeničku smrt. I danas postoje oni koji koračaju tim putem. To su oni koji se u kulturi smrti bore za život i stoje u obranu života. To su oni koji plivaju protiv struja ovoga svijeta koji izokreće hijerarhiju vrednota. To su oni koje svijet mrzi, ismijava, omalovažava zbog toga što su Kristovi… i mogli bismo nabrojati mnoštvo takvih primjera. U svemu tome, ne bojte se ostati Kristovi, jer za njega nisi stranac, on te zove tvojim imenom, u dlanove te svoje upisao i neće okrenuti lice svoje od tebe.

Treći blagoslov je obećanje vječnog života. Isus obećava da nitko neće propasti. Svaki čovjek u sebi ima težnju za uspjehom. Nitko ne voli poraz, propast, neuspjeh. Tako se onda u toj borbi za uspjehom čovjek bori i za život. Međutim, koliko god napredovala znanost i koliko god se produžio ljudski vijek, to nam neće donijeti besmrtnost. Jedino Onaj koji je dao život može obećati i dati vječni život. Ako želiš imati vječni život tada moraš ići Onome tko ti ga može dati, a to je Isus. Dođi njemu i već sada uživaj plodove takvoga života.

I naposljetku četvrti blagoslov je Pastirova i Očeva zaštita. Primijetite koliko smo važni i vrijedni Bogu, da nas Otac, Sin i Duh Sveti štite kako nas nitko ne bi mogao istrgnuti iz njegovog doma. Sotona je onaj koji će te svojim zavođenjem, napastima i obmanama na sve moguće načine pokušavati ukrasti iz Božjega srca. Međutim, Sotona je nemoćan u toj borbi. Nitko te neće moći istrgnuti iz ljubavi Kristove, kako govori apostol Pavao.

Prema tome, ne brini oko toga ako posrćeš, padaš, a unatoč tome ustaješ i boriš se živeći tako da slijediš glas svoga Pastira. Zabrini se onda ako ostaješ u svome padu i slijediš glas lopova, kradljivaca, grabežljivaca. Danas je mnogo lažnih proroka i učitelja. Mnogi će pokušati svojim naukom zavesti mase i nije slučajno da je današnja nedjelja ujedno Nedjelja Dobroga Pastira kada molimo za nova duhovna zvanja. Molimo da Gospodin pošalje one Pastire koji će čuvati polog vjere i koji će po snazi Duha Svetoga štititi Božji narod od onih koji će te željeti oteti iz Božjih ruku. Ne zavodi se onima koji ti žele propast ili ti nude lažnu sigurnost, već se vodi Bogom koji ti daje život i neće dopustiti da ijedan propadne.

vlč. Mario Žigman

Preporučeno