O (ne)poslušnosti

by abuzgo

Predragi!

Ponekad znamo u susretanju s roditeljima postaviti pitanje: Slušaju li djeca? Svaki roditelj želi da njegova djeca budu poslušna. Međutim, ovo pitanje poslušnosti nije samo pitanje odnosa roditelj-dijete, ovo je pitanje koje se tiče svakoga od nas.

Čini mi se da je neposlušnost jedan od glavnih problema današnjice. Ipak, rekao bih ne samo današnjice već od početka postojanja čovjeka. Ako se vratimo unatrag vidjet ćemo da je pad anđela zapravo plod neposlušnosti prema Bogu. Jednako tako i čovjek zbog neposlušnosti, pada pod utjecaj grijeha i okreće se od Boga.

Neposlušnost je, rekao bih poput obrambenog mehanizma koji se u nama javlja jer nam se čini kao da smo ugroženi ili potlačeni. Nije li to ono što je pomislio Lucifer? Bio je najveći od svih anđela, no kada mu je Bog rekao da služi nižim bićima od sebe, to mu je bilo neshvatljivo, nije se mogao složiti s tom Božjom odlukom. Nije želio služiti nekome tko je ispod njega i zbog toga se odlučio pobuniti protiv Boga. On želi biti kao Bog, a ne da bude na raspolaganju nekome tko je manji od njega.

Nakon što je zbačen s neba Sotona je odlučio na takav način napastovati čovjeka. Kroz neposlušnost on sije svoje sjeme kako bi nas doveo do oholosti, odnosno kako bismo mislili da smo bolji od druguh te da ne trebamo nikoga slušati. Zapravo, da smo dovoljni sami sebi. Mi smo gospodari svoga života – neće nam drugi određivati i govoriti što ćemo i kako ćemo činiti.
Međutim, Isus danas u prvoj rečenici stavlja pred nas zahtjev poslušnosti – slušati njegove zapovijedi. Isusov je zahtjev jasan. Ukoliko želimo dokazati svoju ljubav prema njemu trebamo slušati ono što nam on govori. Poslušnost je prvi znak naše ljubavi prema Bogu. Ako ne slušamo i ako ne čuvamo njegove zapovijedi, zapravo ga ne volimo.

Možda ćemo reći da to činimo tako što idemo redovito na svetu misu, služimo u župi, sudjelujemo u volonterskim akcijama, pomažemo drugima, čitamo Sveto pismo, redovito se molimo – što treba više od toga? Sve to je dobro, ali čini mi se da je potreban jedan korak više. Zapravo, kada Isus govori da ga slušaju, želi da njegova riječ bude urezana u naše srce tako snažno da budemo spremni braniti njegovu riječ, brinuti se za nju i dijeliti je drugima. Isus želi da se njegova riječ ureže u naše srce kako bi ona promijenila naše živote. Prema tome, poslušnost nije samo slijeđenje, već je više od toga. Poslušnost znači da branimo njegovu Riječ, brinemo se za nju i da ju dijelimo s drugima. Ako ne otvorimo svoje srce snazi Isusove riječi to znači da ga još uvijek ne volimo svim srcem. Još uvijek više volimo svoj komfor, svoje užitke, svoje slabosti.

Način na koji živimo određuje našu razinu ljubavi prema njemu. No, što se dogodi kada smo poslušni Isusovoj riječi? Reći ću vam tri ploda koja se javljaju iz poslušnosti. Prvi plod je zahtjev za promjenom. Ne možemo vjerovati da imamo duboki susret s Isusom, a da ostanemo isti. Biti Isusov učenik znači biti u procesu stalne promjene. Ne može doći do intimnijeg odnosa s njime, ako nema osobnih promjena. Čini mi se kako jedan dio vjernika imaju problem s ovime. Oni žele dublji i intimniji odnos s Gospodinom, ali se ne žele promijeniti. Žele i dalje ostati u svojim lošim navikama, grijesima. Zašto mnogi odustanu od Boga i čitanja Svetog pisma? Zbog toga što to od nas traži promjenu na koju neki nisu spremni. Prema tome, prvi plod poslušnosti je promjena moga života. Ne mogu iz susreta s Gospodinom otići nepromijenjen.

Drugi plod koji se javlja kada smo poslušni Isusovoj riječi je predanje. Ne može postojati iskrena ljubav među osobama bez osobnog predanja. Oni koji su u braku mogu o tome posvjedočiti. Neće brak uspjeti ako nema potpunog predanja među supružnicima. Nije li tako i u odnosu prema prijateljima. Ako želimo pokazati ljubav prema prijatelju to činimo tako što mu predajemo svoje povjerenje, predajemo mu svoje srce. On je onaj koji u tome trenutku čuva ono najdublje u nama. Ne bi li takav odnos trebao biti s Isusom? Potpuno mu se predati znači dati mu svoje srce. Predati svoje srce Isusu da ga on čuva, zaštiti i liječi onda kada je ono povrijeđeno. Predajte svoje srce Isusu.

I treći plod koji se javlja kada smo poslušni Isusovoj riječi je obećanje da ćemo se kod Oca nastaniti. Ovdje imamo dvostruke plodove: prvo, Otac pokazuje svoju ljubav prema nama i drugo, Bog pokazuje svoju prisutnost u našim životima snagom svoga Duha Svetoga koji će nam dozivati u pamet sve što nam Isus govori.

Nemojmo dopustiti Sotoni da nas zavede svojom neposlušnošću, jer to je njegov recept da nas udalji od Boga, već se hranimo Kristovom poslušnošću koja je bila spremna ići toliko daleko da preda svoj život na drvetu križa.

Poslušnost je Isusov recept našega uspjeha. Isus nije došao na ovaj svijet zbog sebe samoga. On je došao zbog tebe i mene. Došao je kako bi pokazao veličinu ljubavi koju Bog ima prema nama. Odgovorimo si danas na pitanje hoćemo li uzvratiti na tu ljubav istom mjerom? Na nama je izbor!

vlč. Mario Žigman

Preporučeno