Isusova škola boksa

by abuzgo

Nakon krštenja Isusa je Duh odveo u pustinju da bude kušan. Nije slučajno da se Sotona pojavio. Ovdje je riječ o obračunu jedan na jedan. Sotona je mislio ako Isus zakaže spasenje bi bilo zauvijek izgubljeno. No, Isus nije zakazao. Isus je pobijedio u tom sukobu.

Zbog toga se crkva svake godine kroz 40 dana korizme sjedinjuje s Isusovim otajstvom u pustinji. Ako želimo živjeti kako je Isus živio i ako želimo pobijediti Sotonu i grijeh u svome životu potrebno je ući u pustinju svoga života. Prema tome, prvo što se nameće za razmišljanje na početku korizme je pustinja.

To je mjesto samoće. Mjesto za bijeg od svega i susret s Bogom. U pustinji su Izraelci susreli Boga dok ih je pripremao da postanu veliki narod. U pustinji su Abraham, Mojsije, David i Ivan Krstitelj susreli Boga koji ih je pripremao za njihovo poslanje. Isus nije započeo svoje javno djelovanje prije nego što je otišao u pustinju. Jedino čudo koje je prije toga učinio je na zahtjev njegove majke u Kani Galilejskoj. Kao i svi proroci prije njega, Isus je morao otići u pustinju da se pripremi za poslanje koje mu je priredio Otac. Jednako tako vrijedi i za nas. Ukoliko želimo živjeti svoje poslanje; biti dobar suprug/a, otac, majka, sin, kći – ukoliko želim biti dobar kršćanin potrebno je da uđemo
u pustinju.

Drugo što nam korizmeno vrijeme stavlja pred oči je tema posta. Isus se pripremao za bitku postom od 40 dana. Post je više od pukog odricanja od nečega. Autentični post prema proroku Izaiji je kidati okove nepravde, dijeliti svoj kruh s gladnima, uvesti pod krov beskućnike, odjenuti onoga koga vidiš gola (Iz 58, 7-9). Što bi danas mogao biti post za nas? To bi bilo kada bismo se odrekli prejedanja, kada dijelimo hranu ili novac s siromasima, kada žrtvujemo vrijeme na društvenim mrežama ili mobitelu, a to vrijeme budemo u molitvi. U postu mijenjamo svjetovno dobro za duhovno dobro. Post nam pomaže da pobjeđujemo egoizam i grijeh.

U toj borbi mi zajedno s Isusom ulazimo u ring. Svaki meč ima nekoliko rundi. Kako se odvijala prva runda između Isusa i Sotone? Vidite, Sotona je bio strpljiv. On je čekao dok Isus nije oslabio od posta, a onda je napao. Sotona je u toj prvoj rundi uputio 3 udarca koja upućuje i nama danas. Prvi udarac je sumnja u vlastiti identitet. Sotona se obraća Isusu sa: ako si Sin Božji. Sotona dovodi u pitanje Isusovo božanstvo. To je ono što Sotona i danas čini. On će dovesti u pitanje istinu da si Božje dijete. Mnogi danas imaju problem s vlastitim identitetom, s pitanjem: Tko sam ja? Mnogi ne znaju tko su jer im je Sotona ubacio sumnju. To je prvi udarac s kojim se i mi danas susrećemo. Drugi udarac je gdje Sotona traži dokaze. Kaže: zapovijedi da ovo kamenje postane kruh. Ako si ti Bog onda to pokaži. Koliko puta i mi u svome životu tražimo dokaze? Ako Bog postoji onda će učiniti to i to. Ako Bog postoji neka mi to pokaže… to je drugi udarac s kojim se suočavamo i koji ranjava naš odnos s Bogom. I naposljetku treći udarac u ovoj rundi je na Isusovu slabost. Isus je gladan. Neprijatelj udara tamo gdje smo najslabiji. Svatko od nas ako radimo na svome duhovnome životu znamo gdje smo slabi. Grijeh s kojim se najviše boriš, koji ti je najsramotniji. Upravo će te preko njega Sotona najviše napadati. No, kako pobijediti ovu prvu i možda najtežu rundu? Isus nam daje primjer. On je pobijedio tako što je oslonjen na Božju riječ: Ne živi čovjek samo o kruhu nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta. Evo nam rješenje. Sotonu pobjeđujemo Božjom riječju, druženjem sa Svetim pismom.

U drugoj rundi vidimo da Sotona napada na jednak način. Ponovno započinje sumnjom; Ako si Sin Božji. Isus nije niti odgovorio na ovaj dio prvi put, pa pokušava ponovno. No, sada je iskušenje drugačije. Baci se dolje, jer je napisano. Vidite kako je Sotona lukav. Prvu rundu je izgubio zbog Božje riječi, a sada tu istu Riječ želi izokrenuti. Đavao koristi Sveto pismo protiv Isusa. Mislio je možda Isus može biti u iskušenju da krivo protumači Sveto pismo, pretpostavi Božje milosrđe i baci se u smrt. Time bi bio kraj spasenju. Sotona se ne predaje lako. On nas i danas iskušava da svojevoljno tumačimo Sveto pismo. Svojevoljno tumačenje Svetog pisma je vrlo opasno. To je dovelo do toga da mnogi katolici napuste crkvu. Biti oslonjen na Božju riječ ne znači svojevoljno tumačiti Sveto pismo jer Sotona je najbolji teolog. No, protiv Isusa je izgubio i u ovoj rundi jer je Isus poznavao Sveto pismo. Potrebno je poznavati Pismo da bismo pobijedili.

U trećoj rundi Sotona je trebao novu strategiju. Prvo je Isusu pokazao sva kraljevstva, a zatim iskoristio svoje oružje koje naziva laž. Kaže Sotona: Sve ću ti ovo dati samo ako mi se pokloniš. Sotona laže jer nam nema što dati budući da svijet nije njegov. No, Sotona je mislio da će Isus – kada vidi svu slavu i moć – zaboraviti na Oca. Pogled je onaj po kojemu često griješimo. Vidite, ne kaže se uzalud da su oči prozori naše duše. Ono što oči vide mi poželimo… požudu, slavu, moć, novac. Koliko često grijeh započne očima? Prvo čitanje pokazuje istu situaciju. Plod sa stabla spoznaje dobra i zla bilo je primamljivo za pogled. Koliko puta padamo jer ne možemo skrenuti svoj pogled? Zbog toga je važno čuvati svoj pogled.

Nakon treće runde Sotona se povukao, ali nije odustao. On je otišao na neko vrijeme. Ovo nije bio kraj kušnji za Isusa, nego početak. Isus je napustio pustinju. Sada je spreman za svoje poslanje: ali znao je da bitka nije gotova. Ako se želimo ići za Isusom onda ne smijemo biti neoprezni misleći da smo sada pobijedili Sotonu i grijeh. Mi smo svakoga dana u ringu i vodimo bitku. Oni koji su gledali boks znaju da za dobar napad nećeš odmah ići šakom, nego ćeš tražiti bolju priliku. Tako i Sotona čeka bolju priliku da bi nas napao. U trenutku kada zaboravimo, u trenutku kada smo slabi, napasnik će ponovno napasti. Kako bismo dobili tu bitku, kako bismo pobijedili grijeh u svome životu Isus nas pozva na molitvu i post. Isus je rekao da postoje neki grijesi kojih se možemo osloboditi samo na ova dva načina. Najsavršenija molitva je Sveta misa. Tijekom tjedna odite na misu – jer dvoje zaljubljenih neće čekati tjedan dana da se vide. Odnosno da se vide od nedjelje do nedjelje, nego će se svakoga dana nalaziti. Ako sam zaljubljen u Isusa onda ću ga htjeti svakoga dana susresti u Svetoj misi.

vlč. Mario Žigman

Preporučeno