Veliki četvrtak

by Duhos

Svima koji još uvijek dvoje “Trebam li ići na Večeru Gospodnje i obred Muke Gospodnje te na Vazmeno bdijenje?”, želim reći samo tri ključne riječi: ne razumijem, ne mogu objasniti, uzdam se.

Danas je Veliki četvrtak. Korist ću izraz NE RAZUMIJEM.
Ustao sam se ujutro (taj podatak će biti jako važan, ali malo kasnije), obrijao sam se. U ogledalu vidjeh odraz svoga lica. Rekao sam: “Ja ništa NE RAZUMIJEM”.
Zajedno s ostalim svećenicima bio sam u katedrali u Đakovu. Bili su svećenici i đakoni, ali ponajprije naši biskupi. To je velik doživljaj kada cijeli prezbiterij moli zajedno i blaguje Kristovo tijelo. To je Crkva.

Veliki četvrtak je dan darivanja. Isus Krist ostaje s nama pod prilikom kruha. Daruje sebe. To ćeš moći okusiti večeras. Ja NE RAZUMIJEM kako on je to učinio. Kako on “ulazi” u taj kruh, ali vjerujem mu kada je rekao “ovo je moje tijelo i moja krv”. Ljudi, ja u životu nisam dobio bolji dar. Isus mi darovao i daruje sama sebe. Večeras kada primiš Isusa u svoje tijelo ostani u molitvi. Svi ćemo se ujediniti skoro u isti trenutak. Bit ćemo jedno tijelo i jedan duh.

I druga stvarnost koju NE RAZUMIJEM je dar svećeništva. Gledam sebe u ogledalu i vidim jedino grješna čovjeka. To je istina o meni. Slab sam. Ali on me je izabrao! Ja NE RAZUMIJEM kako i zašto. Znaš li zašto me je izabrao? Da ti pružim Kristovo tijelo. Nisam o tome nikada sanjao, ali Isus je imao svoj plan. NE RAZUMIJEM kako se to događa da kad izgovaram Isusove riječi “Ovo je moje tijelo” i “Ovo je moja krv”, kruh i vino uisitnu postaju On. Ja to NE RAZUMIJEM!
Tada ja postajem On. I Ti i ja u Njemu postajemo MI. NE RAZUMIJEM kako, ali vjerujem.

Bit će mi žao ako ne dođeš ovih dana., a neću ni reći, da ako ne dođeš za Usrks na misu. Nedostajat ćeš iako sam ponekad pomisliš što znači samo jedna mala kap. Puno znači, znam da NE RAZUMIJEŠ, ali vjeruj.
pokušaj danas sjetit se u svojim molitvama svojeg župnika koji ti svaki dan pruža Isusa. Zahvali na njemu. Sjeti se da ga je Isus želio za svojeg svećenika. Hrabro. Primi svećenikov blagoslov koji je Kristov blagoslov+

 

pater Arek Krasicki, CSSp

Preporučeno