Odlike za život

by abuzgo

Jesmo li se ikada zapitali što je potrebno da bismo bili Isusovi učenici, odnosno kakvi trebamo biti kao njegovi? Čitajući današnje evanđelje možemo pronaći odgovor na to pitanje. Isus nas pomalo iznenađuje izborom životinja čije odlike stavlja pred nas. Prvo kaže da nas šalje kao ovce među vukove te da zbog toga budemo mudri kao zmije i bezazleni poput golubova. Zašto Isus upravo koristi ovaj izbor životinja? Koje to odlike trebamo od ovih životinja ponijeti u svoj život?

Prvo Isus govori o ovci među vukovima. Zašto baš ovca? Jer ovce su one koje prate. One obično slijede nekoga. Kad nanjuše vuka one se formiraju u stado i drže se blizu pastira, inače postaju ručak. To su učinili prvi Isusovi učenici. Oni su ostali blizu Pastira. Pratili su ga danju i noću, išli su kamo god je on išao. Nisu samo naučili njegov nauk nego su promatrali njegov život. Vidjeli su ga u najboljim i najtežim vremenima. Vidjeli su ga kad je bio odmoran i kad je bio umoran. Koga ti slijediš? Slijediš li Isusa? Učiš li svaki dan nešto više o njemu? Drugim riječima možemo se pitati jesmo li poput ovce? To je jedini način da izgledam kao Isusov učenik.

Drugu životinju koju Isus ističe jest zmija. Navikli smo razmišljati o zmiji kao simbolu Sotone. Međutim, u egipatskoj kulturi zmija je bila simbol mudrosti. Njezina mudrost očituje se u brzom prepoznavanju opasnosti te jednako tako i brzom bijegu. Ona je na oprezu i vrlo vješta u izbjegavanju opasnosti. Nijedna se životinja ne može ravnati s njezinom brzinom i vještinom bijega. Isus nas danas poučava da nam je potreban oprez i snalažljivost usred svijeta koji će nas predavati u tamnice, mučiti i pogubiti. Najgore je kad čovjek ostane samo zmija. Onda on ne zna što će sa svojom vjerom, što će sa molitvom. Isus od nas traži lukavost kojom ćemo znati izbjeći Zlo i grijeh.

Treća životinja koju Isus stavlja pred nas jest golub. Golub je simbol Duha Svetoga. Zapravo, kada je Isus bio kršten, Duh je sišao na njega u obliku goluba. Ova posljednja slika pokazuje nam da ne moramo sudjelovati u zlu da bismo ga prepoznali. Učenik može biti mudar poput zmije i dalje ostati bezazlen i nevin poput goluba. Kako ostati nevin i svet u svijetu koji je uprljan grijehom i nepravdom? Možda upravo tako što ćemo dopustiti da Božji Duh bude onaj koji će nas usmjeravati i voditi u istinu. Tada ne moramo biti zabrinuti kako i što ćemo govoriti jer je Duh onaj koji će govoriti po nama. On će nam dati snagu da možemo biti vjerni Kristovi svjedoci jednako kako je to dao Isusovim učenicima i mnogim drugim mučenicima koji su mogli podnijeti i najstrašnija progonstva.

Neka nas današnja Božja riječ učini dobrim Isusovim učenicima tako što ćemo njega slijediti u svakom trenutku svoga života, tako što ćemo biti mudri poput zmije izbjegavajući opasnosti i zavodljivosti Sotone i bezazleni poput golubova dopuštajući da nas Božji Duh vodi i usmjerava dajući nam potrebnu snagu da možemo podnositi nepravdu, osudu, prijezir i sve ono čime nas suvremeni svijet želi etiketirati samo zbog toga što slijedimo Krista.

vlč. Mario Žigman 

Preporučeno