DUHOS knjižnica

by admin

Udruga DUHOS, koja okuplja studente i mlade predvođene paterom Arekom, već treću godinu nudi mogućnost posudbe i čitanja duhovnog štiva. Ideja osnutka same knjižnice nastala je iz svijesti da je svakom mladom čovjeku potrebno čitanje da bi na taj način proširio vlastite horizonte i spoznao svoju duhovnu dimenziju.
U opusu knjižnice mogu se pronaći knjige iz područja opće književnosti, filozofije te teologije. U području teologije nalaze se stručne knjige te duhovne, koje su u većem broju. Postojanje građe knjižnice omogućili su mnogi donatori, među kojima se ističu fra Zvjezdan Linić, prof. dr. Tomislav Ivančić, dr. Ivan Zirdum te nakladnička kuća «U pravi trenutak». Potrebno je naglasiti da se među donatorima mogu pronaći i studenti koji u najvećoj mjeri knjige i posuđuju. Zahvaljujući svima njima, knjižnica danas sadrži preko tisuću naslova, a među najčitanijima su upravo navedeni autori. Za održavanje knjiga i funkcioniranje sustava knjižnice rado se brinu, primjenjujući svoje stručno znanje, studenti Filozofskog fakulteta, Odjela informatologije, među kojima se ističe Ema Čelebić.

Kapelan osječkih studenata ističe važnost čitanja Božje Riječi jer je ona temelj, osnova i izvor duhovnosti koja se uz čitanje dodatnog duhovnog sadržaja nadograđuje i oplemenjuje te omogućuje istovremeno duhovni rast. Čitanjem se otvaraju novi vidici, nove ideje, nova nadahnuća.
Također, za istaknuti je, da ne treba pridavati svu važnost stručnoj literaturi jer ono što nam donose duhovne knjige ostaje zauvijek u putovanju prema vječnosti. Pritom svatko treba pronaći sebe, nivo vlastitog razumijevanja onoga što mu se nudi i što ga uistinu zanima.
Knjige je moguće besplatno posuditi u zgradi Ekonomskog fakulteta u Osijeku u uredu patera Areka gdje se knjižnica i nalazi, srijedom i četvrtkom od 10-12 sati te od 14-16, dok je petkom to moguće samo u prijepodnevnom terminu od 10-12 sati.
Bog nam uvijek i na razne načine progovara, na svakome je da odluči želi li Ga čuti.

Ako možda ne znaš gdje se točno nalazi knjižnica na sljedećem linku donosimo video prikaz „puta“ do knjižnice.

Ivana Petak i Marijana Ivkić

Preporučeno

Leave a Comment