Žedan sam – križni put za mlade

by admin

U subotu 21. 03. 2015. godine održao se deseti po redu nadbiskupijski križni put za mlade, i to na relaciji Duboševica – Batina. Mladi katolici, 2500 njih, prešli su 22 kilometra ne bi li se stopili i sudjelovali na poseban način u Isusovoj muci i smrti.

Mladi iz župe Ćirila i Metoda skupili su se u rano jutro ispred župne crkve odakle ih je autobus odvezao u Duboševicu, gdje je već bio velik broj sudionika križnog puta. Na početku pobožnosti nadbiskup Đuro Hranić održao je sv. misu s porukom o velikoj Kristovoj ljubavi prema svim ljudima bez iznimaka. Jer Bog je dopustio čovjeku da ga ponizi i ubije kao dokaz ljubavi neizmjerne i milosrdne pune oprosta i shvaćanja. U znak zahvale i želje za shvaćanjem istog mladi su odlučili približiti se i dublje osjetiti ljubav o kojoj je govorio nadbiskup Hranić.Nakon mise formirala se podugačka kolona – možda bi najlakše bilo reći kako joj se s kraja nije mogao vidjeti početak. Povorka je pobožnost križnog puta podržala pjesmom i molitvom kao i obilnim druženjem i smijehom. Cijeli se križni put protezala misao „ žedan sam“ po uzoru na Isusovu zamolbu vojnicima. Potakla je na razmišljanje o svemu što nedostaje današnjem društvu, a što bi doprinijelo suradnji, shvaćanju i razumijevanju među ljudima, kao što je prihvaćenost, hrabrost, prava ljubav, zaposlenje, pravo prijateljstvo, ostvarenje punine života i slično. Prošavši tako kroz baranjska sela u kasnim popodnevnim satima, povorka je stigla na cilj – u Batinu.

Na kraju valja reći kako su i mladi i Isus imali isti osjećaj postignuća željenog i olakšanja uspjehom nadvladavanja vlastitih fizičkih nemoći i kušnji. Veselimo se sljedećem, jedanaestom, križnom putu mladih.

Monika Matić|duhos.com

Preporučeno

Leave a Comment